Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bintang bola sepak Diego Maradona dibersihkan selepas kematian daripada tuduhan cukai

(SeaPRwire) –   Diego Maradona telah menjadi subjek pertempuran selama tiga dekad dengan pihak berkuasa pendapatan Itali

Mahkamah Tertinggi Itali telah membersihkan nama bintang bola sepak Argentina yang terkenal, Diego Maradona, daripada tuduhan pengelakan cukai, menamatkan pertempuran undang-undang selama 30 tahun dengan pihak berkuasa pendapatan negara itu.

Kapten pasukan Piala Dunia Argentina yang menewaskan Napoli antara tahun 1984 dan 1991 itu dituduh menggunakan syarikat perantaraan di Liechtenstein untuk mengelak pembayaran cukai ke atas bayaran hak imej peribadinya yang diterima daripada kelab Itali itu.

Dokumen undang-undang yang dilihat oleh Reuters menunjukkan bahawa Mahkamah Cassation Rome membatalkan keputusan 2018 bulan lalu, dengan rasmi membersihkan Maradona daripada sebarang kesalahan kewangan.

“Ia sudah selesai dan saya boleh menyatakan dengan jelas tanpa takut dipertikaikan bahawa Maradona tidak pernah menjadi pengelak cukai,” kata peguamnya, Angelo Pisani, kepada agensi berita itu pada hari Jumaat.

Pisani menambah keputusan mahkamah “membuat keadilan kepada peminat, nilai-nilai sukan, tetapi terutamanya kepada kenangan Maradona,” dengan menambah bahawa “ia meletakkan batu nisan ke atas penganiayaan yang dialaminya selama 30 tahun.”

Beliau juga menerangkan bahawa keputusan itu memberikan keluarga Maradona “hak undang-undang” untuk menuntut ganti rugi. “Saya berharap mereka menggunakannya, sebagai kenangan kepada bapa mereka,” katanya.

Maradona, yang dianggap sebagai salah seorang pemain bola sepak terhebat dalam sejarah, menjaringkan lebih 300 gol dalam kerjaya kelab cemerlangnya yang melihat beliau mewakili Argentinos Juniors, Boca Juniors dan Barcelona, selain tujuh musim di Itali.

Beliau memenangi 91 kaps untuk pasukan kebangsaan Argentina, menjaringkan 31 gol, dan membawa negaranya ke Piala Dunia 1986 di Mexico – di mana beliau menjaringkan gol ‘Tangan Tuhan’ terkenalnya dalam suku akhir menentang England.

Beliau merupakan pemain pertama memecah rekod perpindahan dunia dua kali; pada tahun 1982, ketika beliau berpindah ke Barcelona dari Boca Juniors dengan harga £5 juta dan sekali lagi dua tahun kemudian, ketika beliau menyertai Napoli dengan harga £6.9 juta.

Maradona meninggal dunia akibat serangan jantung ketika tidur di rumahnya di Buenos Aires pada 25 November 2020 pada usia 60 tahun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.