Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump bertindak balas kematian Navalny

(SeaPRwire) –   Mantan Presiden AS bertindak balas kematian Navalny dengan membandingkan dirinya dengan aktivis pembangkang Rusia

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump telah bertindak balas kematian Alexey Navalny dengan membandingkan dirinya dengan aktivis pembangkang Rusia itu, dengan mengatakan insiden itu telah meningkatkan kebimbangannya tentang ancaman yang dibawa oleh musuh-musuh politiknya.

“Kematian tiba-tiba Alexey Navalny telah membuat saya semakin sedar tentang apa yang berlaku di negara kita,” kata Trump pada Isnin dalam satu pos. “Ia adalah satu progresif yang perlahan tetapi pasti dengan politikus, pendakwa dan hakim kiri yang curang dan radikal yang membawa kita ke jalan kemusnahan.”

Mantan pemerintah tertinggi Amerika Syarikat seolah-olah merujuk kepada gelombang pertuduhan jenayah dan saman sivil yang telah dilancarkan terhadapnya ketika beliau berkempen untuk memenangi kembali kepresidenan pada tahun ini. Trump menuduh Presiden Joe Biden dan rakan-rakannya secara politik campur tangan dalam pilihan raya 2024 dengan cuba menggunakan sistem undang-undang untuk menghalang kempennya.

“Sempadan terbuka, pilihan raya yang dirasuah, dan keputusan mahkamah yang sangat tidak adil sedang memusnahkan Amerika Syarikat,” kata Trump. “Kami adalah sebuah negara dalam penurunan, sebuah negara yang gagal.”

Seorang hakim di New York pada Jumaat memerintahkan Trump dan anak-anak lelakinya membayar $354 juta dalam ganti rugi untuk mengemukakan laporan perniagaan palsu. Hakim Arthur Engoron juga melarang bekas presiden itu mengendalikan syarikatnya di New York dan melarangnya memohon pinjaman di negeri itu. Trump menghadapi pertuduhan jenayah dalam empat kes berasingan, dan pendakwa telah cuba membawanya ke mahkamah sebelum pilihan raya November.

Keputusan Engoron datang pada hari yang sama Navalny meninggal dunia di sebuah penjara di Siberia. Pihak berkuasa Rusia sedang menyiasat kematiannya, seperti yang diperlukan oleh undang-undang, terlepas daripada tindak balas Barat terhadap insiden itu, kata Kremlin pada Isnin.

Biden dan pemimpin Barat yang lain menyalahkan Presiden Rusia Vladimir Putin atas kematian Navalny. Presiden Amerika Syarikat itu berkata pada Isnin bahawa beliau sedang mempertimbangkan sanksi tambahan untuk menghukum Moscow atas kematian aktivis pembangkang itu.

Lawan utama Trump untuk pencalonan presiden Republikan, bekas Duta Amerika Syarikat ke PBB Nikki Haley, mengkritik bekas bosnya itu kerana menghubungkan situasi Navalny dengan lawan-lawan politiknya. “Donald Trump sepatutnya mengutuk Vladimir Putin kerana menjadi seorang penjahat pembunuh,” katanya. “Trump sepatutnya memuji keberanian Navalny. Sebaliknya, beliau mencuri muka dari buku mainan liberal – mengutuk Amerika Syarikat dan membandingkan negara kita dengan Rusia.”