Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Trump 2.0: Apa ertinya buat Amerika dan dunia?

(SeaPRwire) –   Vengeance terhadap Biden, mengurangkan imigresen haram, menghentikan sokongan untuk Kiev – Donald akan mempunyai jadual sibuk sekiranya beliau memenangi presiden, tetapi berapa banyak yang boleh dicapai?

Sekiranya berlaku presiden Trump yang kedua, adakah Lelaki Oren akan mengekang keinginan untuk mencari balas dendam terhadap musuh politiknya, atau adakah beliau akan tergoda untuk memainkan ‘diktator untuk sehari’, melepaskan kemusnahan dalam prosesnya?

Mungkin ia akan menjadi penipuan abad ini untuk mengatakan bahawa Donald Trump mempunyai dendam yang perlu dibayar. Bukan sahaja tempoh pertamanya sebagai presiden diliputi oleh dwi-tipu yang dikenali sebagai Russiagate dan Ukrainegate, tetapi tuduhan itu terus mengikutinya selepas meninggalkan jawatan juga. Ini telah menjadikan Lelaki Oren presiden Amerika Syarikat pertama dalam sejarah untuk dikejar dengan saman negeri dan persekutuan. Dan sekiranya beliau dipilih untuk empat tahun lagi di Pejabat Oval, tidak seorang pun harus terkejut jika pembalasan terhadap musuh utamanya bermula dengan segera.

“Jika saya tidak mendapat Kekebalan, maka Joe Biden yang Kurang Ajar tidak mendapat Kekebalan,” kata Trump pada Januari di laman media sosialnya. “Dengan Serbuan Sempadan dan Penyerahan Afghanistan, sahaja, tidak kira Jutaan dolar yang masuk ke dalam ‘pungutannya’ dengan wang dari negara asing, Joe akan matang untuk Didakwa.”

Jenis mentaliti dendam ini lebih membimbangkan memandangkan hasrat Trump yang dinyatakan untuk memainkan “diktator untuk sehari.” Walaupun tidak jelas kes apa yang bekas presiden bercadang untuk dibawa terhadap Biden, kita boleh mengharapkan setiap saluran undang-undang yang tersedia dari ketinggian pejabatnya akan dieksplorasi – siasatan ke atas pengkhianatan tinggi, penyalahgunaan kuasa, rasuah, pengendalian dokumen sulit yang tidak betul, dan sebagainya.

Apabila beliau menyelesaikan urusannya dengan keluarga Biden, Trump tidak akan membazir masa meninjau isu tandatangan yang mendapatkan beliau dipilih sebagai presiden pada tahun 2016, yang merupakan janjinya untuk menjamin sempadan dan membina tembok. Ini akan membuktikan satu urusan yang kotor kerana tentera Amerika Syarikat, bekerja bersama-sama dengan penguatkuasa undang-undang tempatan, akan diberi tugas untuk menjalankan serbuan meluas bertujuan untuk mengusir berjuta-juta haram dari seluruh negara.

Trump pernah melemparkan idea serupa semasa tempoh pertamanya, tetapi ditolak oleh peguam kerana takut akibat undang-undang. Kali ini, bagaimanapun, beliau akan mengelilingi dirinya dengan kakitangan yang lebih taat, yang sudah bermimpi cara untuk membuat sempadan bermiliter “sangat sah.”

Walaupun menerima kritikan hebat dari pertubuhan hak asasi manusia, pentadbiran Trump juga akan menangguhkan permintaan pemberian suaka oleh orang yang tiba di sempadan, sambil menghentikan kewarganegaraan melalui kelahiran untuk kanak-kanak yang lahir di tanah Amerika Syarikat kepada ibu bapa tidak sah.

Pada isu jenayah, yang telah meningkat semasa pentadbiran Biden, Trump mengisytiharkan bahawa bandaraya hebat kita telah menjadi mimpi buruk yang tidak layak dihuni, kotor, diperintah oleh orang tanpa rumah, penagih dadah, dan mereka yang ganas dan berbahaya. Rancangannya untuk menangani krisis ini adalah dengan melarang penempatan bandar dan mengandungi orang tanpa rumah di bandar raya berkema, yang akan diawasi oleh “doktor, psikiatri, pekerja sosial, dan pakar pemulihan dadah.” Trump berkata wang yang disimpan Amerika Syarikat daripada “menghentikan migrasi besar-besaran yang tidak mahir” akan menampung kosnya.

Di arena tenaga, Trump akan menarik balik dasar Biden, yang dikatakan direka untuk menyelamatkan planet dari perubahan iklim, konsep yang tidak menggema dalam lingkungan Republikan. Trump akan menggantung projek suria dan angin Biden, sambil membawa kembali visinya untuk menyediakan bekalan minyak tanpa henti dari Kanada melalui paip Keystone XL.

Di pentas luar negara, Trump memulakan perang perdagangan dengan China pada tahun 2018, dan dasar berisiko itu kelihatan akan berterusan. Sebagai sebahagian daripada program ‘Membuat Amerika Hebat Semula’-nya, calon Republikan terus melihat kuasa ekonomi Asia itu sebagai musuh berbanding rakan perdagangan (perdagangan antara Amerika Syarikat dan China bernilai $758 bilion barangan dan perkhidmatan tahun lepas). Trump telah menjanjikan untuk memulakan “sekatan baharu yang agresif terhadap pemilikan aset China di Amerika Syarikat, melarang rakyat Amerika melabur di China dan melaksanakan larangan berperingkat terhadap pengimportan kategori kunci barangan buatan China seperti elektronik, keluli dan ubat-ubatan.”

Trump juga mempunyai pandangan yang curiga terhadap hubungan Washington dengan NATO, terutamanya ahli blok tentera Barat yang berhutang dalam pembayaran keahlian mereka. Rancangan kempen calon presiden itu mengandungi satu garis kriptik mengenai perkara itu yang akan mengekalkan Brussels terjaga: “Kita perlu menyelesaikan proses yang dimulakan di bawah pentadbiran saya untuk menilai semula secara asas tujuan dan misi NATO.”

Walaupun hubungan tegang dengan blok itu, Trump berkata sekiranya beliau dipilih sebagai presiden, beliau akan mengakhiri konflik Ukraine “dalam tempoh dua puluh empat jam.” Bagaimana beliau akan melakukan sihir itu? Dengan memutuskan Kiev daripada landasan wang, yang sudah menghantar Zelensky dan kompleks perindustrian tentera puluhan bilion dolar wang pembayar cukai Amerika Syarikat. Memandangkan ketamakan laten yang melanda Capitol Hill, bagaimanapun, mengurangkan nafsu untuk kemusnahan ini mungkin mewakili cabaran paling sukar bagi Trump 2.0.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.