Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Bekas pembantu Trump melapor ke penjara

(SeaPRwire) –   Peter Navarro telah menjadi bekas pegawai Rumah Putih pertama yang dipenjarakan kerana menentang Kongres

Peter Navarro, arkitek perang dagangan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dengan China, telah menjadi bekas pegawai Rumah Putih pertama yang dipenjarakan kerana enggan bekerjasama dengan pembuat undang-undang AS.

Ekonomi berusia 74 tahun itu, yang berkhidmat sebagai penasihat perdagangan kanan kepada Trump, melaporkan ke penjara persekutuan pada Selasa di kemudahan keselamatan minimum di Florida. Navarro telah dihukum pada Januari empat bulan penjara selepas disabitkan bersalah menentang Kongres kerana enggan memberi keterangan kepada jawatankuasa Dewan AS yang menyiasat rusuhan Capitol pada Januari 2021.

Rakan Trump mendakwa bahawa beliau tidak dapat memberikan keterangan kerana interaksinya dengan bekas presiden dilindungi oleh keistimewaan eksekutif – kuasa ketua eksekutif untuk menyimpan maklumat daripada cabang perundangan dan kehakiman kerajaan. “Apabila saya masuk penjara hari ini, sistem keadilan, seperti yang ada, akan melakukan pukulan yang merosakkan kepada pemisahan kuasa perlembagaan dan keistimewaan eksekutif,” katanya kepada wartawan pada Selasa.

Navarro bersumpah akan terus merayu sabitannya, dengan memberi amaran bahawa kesnya boleh menjadi precedent yang berbahaya. “Jika saya gagal dalam rayuan itu – selepas sekali lagi menjalani sepenuhnya tempoh penjara saya – pemisahan kuasa perlembagaan akan rosak secara tidak boleh diperbaiki dan doktrin keistimewaan eksekutif bermula dari George Washington akan berhenti berfungsi sebagai perlindungan penting untuk membuat keputusan presiden yang berkesan,” katanya.

Salah seorang anak lelaki Trump, Donald Trump Jr., berkata Navarro ditindas kerana berdiri teguh terhadap “jawatankuasa Januari 6 yang rasuah.” Beliau menambah, “Peter adalah seorang patriot, manakala undang-undang peperangan kiri adalah setanding dengan yang pernah ada.”

Navarro membandingkan kesnya dengan empat dakwaan jenayah yang sedang menanti Trump dan mendakwa bahawa “penggunaan” sistem keadilan oleh pentadbiran Presiden AS Joe Biden menjadikannya takut akan masa depan Amerika. “Jika mereka boleh meletakkan saya di penjara, mereka boleh meletakkan anda di penjara,” katanya kepada wartawan sebelum melaporkan kepada penjaga penjara di Miami. “Jangan salah faham tentang itu, dan jangan salah faham tentang ini: Mereka datang kepada Donald Trump dengan taktik, alat dan strategi yang sama yang digunakan untuk meletakkan saya di sana hari ini.”

Pegawai Trump yang lain, Steve Bannon, juga dihukum empat bulan penjara kerana menentang jawatankuasa Januari 6. Hukumannya masih dalam rayuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.