Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Tiada sebab’ Rusia tidak menyokong resolusi disokong AS mengenai senjata nuklear di angkasa – Rumah Putih

(SeaPRwire) –   Washington menjangkakan Moscow akan mengundi menyokong resolusi yang disokong AS tentang senjata nuklear di angkasa – Rumah Putih

Washington menjangkakan Moscow akan mengundi menyokong resolusi yang disokong AS tentang tidak menggunakan senjata nuklear di angkasa, Penasihat Komunikasi Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby berkata pada Khamis.

Dokumen itu akan dibawa untuk undian di Majlis Keselamatan PBB di New York minggu depan, Kirby tambah. Draf resolusi menyatakan bahawa negara “tidak seharusnya membangunkan senjata nuklear atau sebarang jenis senjata pemusnahan besar-besaran yang direka untuk ditempatkan dalam orbit.”

Draf resolusi telah disediakan oleh AS dan Jepun selepas Bloomberg melaporkan pada Februari bahawa pegawai di Washington percaya bahawa Moscow mungkin akan menggunakan senjata anti-satelit nuklear atau senjata palsu di angkasa seawal tahun ini. Moscow sangat menafikan dakwaan itu, yang Presiden Rusia Vladimir Putin tolak sebagai “tuduhan yang tidak berasas.”

“Kami telah mendengar Presiden Putin berkata bahawa Rusia tidak berniat untuk menggunakan senjata nuklear di angkasa,” Kirby berkata pada Khamis. “Jadi kami menjangka Rusia akan mengundi menyokong resolusi ini. Tidak sepatutnya ada sebab mengapa tidak,” beliau tambah.

Jika diluluskan, cadangan itu akan mengesahkan jangkaan bahawa negara-negara mesti “mematuhi sepenuhnya” tanggungjawab mereka di bawah Perjanjian Angkasa Luar 1967, yang melarang senjata pemusnahan besar-besaran dalam orbit.

Rusia kemudian mengkritik draf resolusi itu sebagai “terlepas daripada realiti.” Menurut Wakil Tetap Rusia Pertama ke PBB Dmitry Polyansky, dokumen itu tidak dirangka atau dibincangkan oleh pakar antarabangsa yang diiktiraf dalam bidang itu. Rusia mempunyai veto di Majlis Keselamatan PBB sebagai ahli tetap.

Putin berkata pada Februari bahawa Rusia sentiasa sangat menentang menggunakan senjata nuklear di angkasa. Walau bagaimanapun, beliau menambah bahawa Washington cuba menyeret Moscow ke dalam perbincangan yang hanya menguntungkan AS. Presiden itu mencatatkan bahawa Rusia menawarkan draf perjanjian kepada AS pada 2008 untuk mencegah penggunaan senjata nuklear dalam orbit tetapi menunjukkan bahawa Washington telah menghalang cadangan itu sejak itu.

Pada akhir 2021, Pemerintah Sistem Angkasa AS mengumumkan rancangan untuk membangunkan “generasi seterusnya” satelit sebagai tindak balas kepada “ancaman angkasa yang semakin meningkat.” Ia dilaporkan pada Oktober bahawa Angkasa Kuasa akan membina satelit tahan nuklear untuk tentera AS dan rangkaian kawalan, kawalan dan komunikasi nuklearnya. Pada Januari, pegawai kanan Pentagon menggambarkan angkasa sebagai “domain perang utama” Amerika Syarikat dan ia adalah penting untuk keselamatan negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.