Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland minta perbelanjaan minimum untuk NATO naik 50%

(SeaPRwire) –   Presiden Andrzej Duda telah mendesak anggota blok untuk melabur sekurang-kurangnya 3% KDNK mereka dalam pertahanan kolektif untuk menentang Rusia

Presiden Poland, Andrzej Duda telah menghantar surat rasmi kepada pemimpin negara NATO yang lain, mendesak mereka untuk meningkatkan keperluan perbelanjaan minimum untuk pertahanan kolektif, laporan berita Rzeczpospolita pada Khamis.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat di Brussels untuk mengenang ulang tahun ke-75 penandatanganan dokumen penubuhan NATO, Duda mendakwa bahawa ambang perbelanjaan tentera minimum semasa 2% KDNK, yang ditetapkan pada 2014, “tidak lagi mencukupi.” Beliau mencadangkan untuk meningkatkannya kepada 3% dan menyatakan cadangan itu “asas untuk pembangunan keselamatan yang konsisten di seluruh kawasan Euro-Atlantik.”

Pemimpin Poland itu bersikeras bahawa blok perlu mengambil “langkah semula jadi dan asas ini” untuk menentang dasar “imperial” Rusia, dan sebagai tindak balas kepada ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah dan Pasifik.

Duda juga mencadangkan bahawa AS dan UK tidak seharusnya menjadi satu-satunya negara NATO yang mempunyai tentera yang kuat, dengan mendakwa bahawa “zaman damai telah berakhir,” dan bahawa semua anggota blok perlu meningkatkan potensi tentera mereka dan memberi tumpuan untuk menyara angkatan bersenjata mereka dengan keupayaan teknologi terkini.

Kenyataannya datang ketika Warsaw mengumumkan rancangan untuk menggandakan saiz tentera mereka menjelang 2035 sebagai tindak balas kepada konflik Rusia-Ukraine. Negara itu juga telah meningkatkan perbelanjaan pertahanannya tahun ini ke lebih 4% KDNK mereka sebagai tindak balas kepada apa yang Duda panggil “bahaya yang muncul di seberang sempadan timur kami.”

Garis panduan perbelanjaan NATO telah menjadi isu perdebatan di kalangan ahlinya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerana kebanyakan negara gagal memenuhi ambang minimum 2%. Pada 2014 sahaja, hanya tiga negara NATO yang telah memenuhi sasaran itu.

Mantan Presiden AS Donald Trump bahkan mencadangkan sepanjang kempen pilihan raya 2024 beliau bahawa AS tidak seharusnya melindungi mana-mana negara NATO yang gagal memberikan sumber yang mencukupi untuk pertahanan sendiri.

Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps juga mendakwa dalam temubual terbaru dengan The Telegraph bahawa mana-mana anggota NATO yang tidak melabur sekurang-kurangnya 2% KDNK mereka kepada pertahanan sedang bermain “roulette Rusia,” dan mencadangkan bahawa Barat telah berpindah “dari dunia pasca perang ke dunia pra perang.”

Walaupun beberapa pemimpin Barat baru-baru ini telah memberi amaran bahawa Rusia mungkin menyerang NATO dalam beberapa tahun akan datang, Presiden Rusia Vladimir Putin telah menolak dakwaan sedemikian sebagai “kesesatan mutlak” yang direka untuk “mengeluarkan wang” daripada penduduk negara Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.