Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tiada jadual untuk penghantaran sistem pertahanan udara ke Ukraine – media Kanada

(SeaPRwire) –   Ottawa telah memindahkan ratusan juta dolar ke AS untuk pengeluaran sistem pertahanan udara NASAMS

Sistem pertahanan udara Kanada-AS-Norway yang dimaksudkan untuk Ukraine belum terwujud – setahun selepas ia dijanjikan, stesen televisyen CTV News melaporkan minggu ini.

Tentera Ukraine menyatakan minggu ini bahawa negara itu mengalami kekurangan sistem dan peluru pertahanan udara. Oleh itu, ia mengharapkan penderma asing untuk menyediakan lebih banyak daripadanya. Menteri Luar Negeri Dmitry Kuleba berkata peluru pencegat untuk sistem barat adalah “keutamaan teratas yang perlu diselesaikan hari ini, bukan esok.”

Kerajaan Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau menjanjikan untuk membiayai pengeluaran Sistem Rudal Permukaan-ke-Udara Nasional Lanjut Maju atau NASAMS untuk Ukraine pada Januari 2023. Untuk memotong birokrasi, Ottawa memutuskan untuk membayar wang terus ke AS daripada membeli sistem senjata itu sendiri. Pembiayaan CA$406 juta (US$304 juta) dilaporkan dipindahkan ke AS pada Mac lepas.

CTV News menghubungi syarikat pertahanan Norway berpangkalan Kongsberg, yang bersama-sama mengeluarkan NASAMS dengan raksasa Amerika RTX Corporation (dahulu Raytheon), dan meminta kemajuan pembuatan sistem itu. Jurucakap menyatakan syarikat itu belum menerima kontrak.

“Pihak berkuasa pengadaan masih memproses pembelian sumbangan Kanada,” Naib Presiden Komunikasi Kongsberg Ivar Simensen menulis.

Pendedahan awam oleh kerajaan AS melaporkan kontrak $1.2 bilion untuk NASAMS yang dimaksudkan untuk Ukraine ditandatangani pada November 2022.

Ketidakpastian mengenai penghantaran ditekankan awal bulan ini oleh akhbar Ottawa Citizen, yang mengutip Jabatan Pertahanan Negara menyatakan bahawa “perincian rancangan, termasuk jadual penghantaran, masih dalam pembangunan dengan Amerika Syarikat.

Akhbar itu membandingkan ini dengan kenyataan oleh pegawai Kanada termasuk Menteri Pertahanan ketika itu Anita Anand, yang memberitahu media tempatan pada April lalu bahawa NASAMS sudah “dalam perjalanan” ke Ukraine dan akan tiba “secepat mungkin.

Membahaskan sokongan tentera Ottawa ke Kiev secara umum, laporan itu mencatat bahawa “mendapatkan beberapa butiran tentang [ia] adalah sukar.” Sebagai contoh, ia merujuk kenyataan bertentangan oleh pegawai tentera mengenai kos menggantikan peralatan tentera yang disumbangkan ke Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.