Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

‘Tiada apa boleh hentikan’ imigran – ketua sempadan EU

(SeaPRwire) –   Ketua Frontex Hans Leitjens mahu dasar imigresen lebih “manusiawi”

Kesatuan Eropah perlu memberi tumpuan untuk menghalang serangan haram sementara memudahkan pemohon suaka dan pekerja imigresen untuk masuk, ketua baharu agensi perlindungan sempadan Kesatuan Eropah Frontex, Hans Leitjens, telah berkata.

Pada Selasa, akhbar Jerman Berliner Zeitung melaporkan kata-kata Leitjens kepada penerbitan lain, Die Welt, hari sebelumnya. Daripada sekadar melaksanakan peraturan imigresen Kesatuan Eropah, pegawai Belanda ini telah menyokong “lebih kemanusiaan” dan kurang “xenofobia dan prasangka.”

”Tiada apa yang boleh menghalang orang daripada menyeberangi sempadan, tiada tembok, pagar, laut, sungai,” kata Leitjens kepada Die Welt. Beliau menggambarkan dasar imigresen blok itu sebagai “banyak pemikiran yang ingin dan pilihan perkataan yang sering dibesar-besarkan.”

Frontex ialah agensi Kesatuan Eropah yang berkembang paling pesat. Bajetnya bergerak daripada €364 ($395) juta pada 2020 ke €859 ($932) juta, manakala kakitangannya hampir dua kali ganda, daripada 1,200 ke 2,200. Pasukannya yang “berdiri” sepatutnya menjadi angkatan polis beruniform dan bersenjata pertama Kesatuan Eropah, untuk mencapai 10,000 menjelang 2027.

Leitjens, 60, ialah bekas leftenan jeneral dalam polis Belanda yang dahulu memerintah satu misi keselamatan Belanda di Afghanistan dan memerangi rasuah di Caribbean, antara lain. Beliau dilantik sebagai pengarah agung Frontex pada Disember 2022, dengan misi untuk menubuhkan “sempadan luar Kesatuan Eropah yang selamat dan berfungsi dengan baik.”

”Kadang-kadang ia ditegaskan bahawa anda boleh sekadar meletakkan tutup balik pada botol dan kemudian imigresen akan berhenti. Tetapi itu adalah konsepsi yang salah,” katanya. Daripada menolak kembali imigren di sempadan dan lautan yang dalam, atau segera mengusir mereka yang tuntutan suaka mereka ditolak, Leitjens telah mencadangkan satu pelan empat langkah untuk “pengurusan sempadan yang baik.”

Langkah pertama ialah serbuan terhadap penyeludupan manusia dan serangan haram, sementara membuka imigresen sah. Langkah kedua akan menamatkan “kepanikan” dan “keprihatinan permukaan” terhadap imigresen, yang “adalah realiti,” katanya. Langkah ketiga ialah memastikan Kesatuan Eropah tahu dengan tepat siapa yang datang masuk, penting dari aspek keselamatan. Langkah keempat akan memproses pemohon suaka dengan betul dan mengusir mereka yang gagal, kerana “kedudukan undang-undang berlaku di sini.”

Pada November lalu, Parlimen Eropah meluluskan pindaan kepada Sistem Suaka Bersama Eropah (CEAS), cuba menghalang imigresen haram. Perubahan itu memanggil untuk memproses pemohon suaka di sempadan luar dan segera mengusir pemohon yang gagal.

Lebih daripada satu juta orang memohon suaka di Kesatuan Eropah tahun lalu, kebanyakannya di Jerman, hampir mencapai rekod 1.3 juta pada 2015. Walaupun kira-kira separuh pemohon ditolak, hanya satu daripada lima telah dideportasikan, kerana negara asal mereka enggan menerima mereka semula. Sementara itu, pada 2023 Frontex mendaftarkan 380,000 serangan “tidak sah” ke dalam Kesatuan Eropah, peningkatan 17% berbanding tahun sebelumnya.

”Perbualan ini tentang ‘menghentikan orang’ dan ‘menutup sempadan’ tidak boleh menjadi naratif kami setiap masa. Tugasku adalah untuk mencipta keseimbangan antara pengurusan sempadan yang berkesan dan pematuhan hak asasi manusia,” kata Leitjens kepada Die Welt.

Beliau bersedia membuat perjanjian dengan Tunisia, Maghribi dan Mesir, kerana Kesatuan Eropah “bergantung kepada keupayaan dan kehendak negara-negara ini” untuk memerangi “imigresen tidak sah.” Sebagai balasan, Brussels “mesti memberikan sesuatu sebagai balasan: penyederhanaan visa, lebih banyak laluan sah ke dalam Kesatuan Eropah, dan sokongan ekonomi,” tambah Leitjens. Beliau telah menolak perundingan dengan militia Libya, bagaimanapun, dengan menggambarkan mereka sebagai pelanggar hak asasi manusia dan mungkin penjenayah perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.