Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

IDF mengalami hari terburuk di Gaza

(SeaPRwire) –   IDF mengalami hari terburuk di Gaza

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersumpah membalas dendam terhadap militan Palestin, selepas Israel Defense Forces (IDF) kehilangan 24 orang askar di Gaza, jumlah kematian tertinggi dalam sehari sejak perang mereka terhadap Hamas bermula pada Oktober.

IDF menyatakan pada Selasa bahawa 21 anggota pasukannya terbunuh berhampiran Khan Younis hari sebelumnya, apabila pejuang Hamas menembakkan peluru berpandu anti-kereta kebal ke arah mereka. Letupan yang mengikutnya telah menyebabkan runtuhnya dua bangunan sementara banyak tentera Israel berada di dalam struktur atau berhampiran.

”Berikutan letupan itu, pemerintah yang beroperasi di medan, bersama-sama dengan pasukan penyelamat yang tiba di tapak kejadian, telah melaksanakan operasi yang sangat kompleks untuk mengevakuasi mayat dan mengesan yang cedera,” kata IDF.

Pegawai Israel tidak memberikan butiran mengenai tiga kematian IDF yang lain pada Isnin.

Netanyahu memanggil Isnin “salah satu hari paling sukar sejak meletusnya perang.” Beliau berkata IDF sedang menyiasat insiden itu untuk “menarik pelajaran yang perlu dan melakukan segala-galanya untuk melindungi nyawa pejuang kami.”

”Atas nama wira-wira kami, demi kehidupan kami, kami tidak akan berhenti berjuang sehingga kemenangan mutlak,” tambahnya.

Lebih daripada 25,000 orang – kebanyakannya orang awam – telah terbunuh di enklaf Palestin itu sejak perang bermula, menurut pegawai kesihatan Gaza. Hamas memulakan konflik itu dengan menyerang serangan mengejut yang membunuh lebih daripada 1,100 orang – termasuk hampir 700 orang awam Israel dan 71 warga asing – dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Kira-kira 220 askar IDF telah terbunuh sejak serangan darat Israel bermula pada akhir Oktober.

Tentera Israel telah mengepung Khan Younis, bandar kedua terbesar di Gaza, di mana IDF percaya pemimpin Hamas bersembunyi. Pegawai kesihatan Palestin menyatakan pada Isnin bahawa pasukan Israel telah menyerbu salah satu hospital bandar itu dan mengepung yang lain.

Netanyahu telah menolak seruan untuk merundingkan persetujuan dua negara untuk mengakhiri konflik itu, yang akan membenarkan pembentukan negara Palestin merdeka. Kerajaan Israel dilaporkan mencadangkan gencatan senjata selama 60 hari untuk membenarkan pembebasan semua tebusan yang tinggal di Gaza sebagai pertukaran untuk tahanan Palestin yang dipegang di penjara Israel. Hamas menolak tawaran itu, beberapa media melaporkan pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.