Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera EU tidak perlu – Borrell

(SeaPRwire) –   Diplomat itu menekankan bahawa lebih penting bagi semua 27 ahli untuk bekerja sama untuk memastikan keselamatan blok itu

Negara-negara ahli EU harus mengutamakan bekerja sama dan meningkatkan kerjasama di antara 27 tentera kebangsaan daripada membentuk tentera blok-luas, Ketua Dasar Luar Josep Borrell telah memberitahu Politico’s Playbook.

Dalam wawancara dengan outlet itu diterbitkan pada Rabu, Borrell menekankan bahawa “pertahanan adalah kecekapan ahli negara” dan bahawa titiknya “bukan tentang mempunyai tentera EU” tetapi bahawa semua tentera blok itu harus dapat “bekerja lebih baik bersama.”

Perasaannya disemai oleh MEP Jerman Hannah Neumann, yang mencadangkan bahawa ia “tidak membuat apa-apa untuk memanggil tentera Eropah” apabila negara-negara ahli tidak dapat menghasilkan cukup peluru untuk mempertahankan diri atau menyokong rakan terdekat mereka.

Komentar itu datang selepas Suruhanjaya Eropah (EC) menyajikan strateginya untuk meningkatkan industri pertahanan Eropah pada hari Selasa, dengan meminta penyederhanaan pembelian senjata di kalangan negara-negara ahli dan mengurangkan ketergantungan pada industri pertahanan AS.

Seperti ditekankan oleh Borrell, EU terpaksa lebih banyak mengandalkan import disebabkan oleh permintaan yang meningkat, tetapi harus melakukannya secara kerjasama. “Fragmentasi perlu ditangani dengan kerjasama,” kata diplomat itu, mencadangkan bahawa strategi baru EC akan memberi insentif untuk pembelian bersama keupayaan pertahanan dan projek kepentingan bersama Eropah.

Sementara itu, Naib Presiden EC Margrethe Vestager mendedahkan bahawa lebih daripada $108 bilion telah dibelanjakan untuk pembelian pertahanan dalam 16 bulan pertama konflik Ukraine tetapi hampir 80% jumlah ini dilakukan di luar EU, terutamanya di AS.

“Ini tidak lagi boleh dipertahankan – jika pernah,” kata Vestager.

Kebimbangan di EU tentang kebolehpercayaan Washington tentang isu-isu strategik baru-baru ini diperparah oleh komen-komen bekas Presiden AS Donald Trump yang mencadangkan bahawa AS tidak seharusnya dijangka mempertahankan sekutu Eropah yang enggan memenuhi komitmen belanjawan tentera mereka kepada NATO.

Trump juga bersikeras bahawa baki blok tentera itu harus menghantar sekurang-kurangnya sebanyak bantuan ke Ukraine seperti yang telah dilakukan AS sehingga kini.

Presiden Joe Biden telah mengkritik kenyataan yang dibuat oleh pesaingnya yang mungkin dalam pilihan raya akan datang tahun ini, menggambarkan komen Trump tentang NATO sebagai “sangat aneh” dan mencadangkan bahawa pemimpin Eropah “takut mati” dengan ancamannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.