Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera Darat AS menembak pegawai wanita ‘perintis’ – media

(SeaPRwire) –   Kolonel Meghann Sullivan dilaporkan telah dibebaskan daripada perintahnya selepas didakwa menyerang bawahan lelaki

Seorang komander wanita tentera Darat AS yang didakwa menyerang seksual dan mengganggu beberapa bawahan lelaki telah dilaporkan dipecat daripada peranannya sebagai penasihat kepada negara-negara sekutu.

Kolonel Meghann Sullivan telah dibebaskan daripada perintah Batalion Jurutera Briged Kelima di Pangkalan Bersama Lewis-McChord di Washington, dilaporkan pada Selasa, mengutip kenyataan seorang jurucakap tentera. Walau bagaimanapun, beliau rupa-rupanya tidak akan menghadapi perbicaraan mahkamah tentera, dan beliau telah ditugaskan semula ke pekerjaan lain di pangkalan yang sama, laporan itu berkata.

Sullivan digambarkan sebagai seorang pegawai wanita “perintis” oleh media, dan beliau membuat sejarah apabila mengambil alih perintah Batalion Jurutera Briged Kelima pada Jun 2021. Beliau menjadi wanita pertama yang memimpin batalion dalam Briged Bantuan Kuasa Keselamatan (SFAB), unit tentera Darat AS khas yang memberi nasihat dan latihan kepada tentera sekutu Washington.

Military.com menyatakan Sullivan telah dibebaskan daripada perintah pada Oktober, tetapi pemecatannya tidak diumumkan secara terbuka sehingga Selasa. Laman itu melaporkan pada April bahawa beliau telah digantung selama siasatan ke atas tingkah lakunya. Beliau didakwa menyerang sekurang-kurangnya dua bawahan lelaki – mencium seorang lelaki dengan paksaan dalam satu kes dan menangkap yang lain di bawah pinggang tanpa keizinan – serta “corak gangguan seksual” yang melibatkan beberapa tentera lain. Sesetengah insiden dilaporkan berkaitan dengan penyalahgunaan alkohol.

Military.com tidak dapat menghubungi bekas komander itu untuk mengulas tentang pemecatannya. Ketika perlantikannya, beliau menyambut perlantikan bersejarah itu dengan berkata, “Saya telah berkhidmat dalam Tentera Darat selama lebih 20 tahun sebagai jurutera. Kepelbagaian, keadilan dan penyertaan membuat kita lebih kuat. Saya gembira dengan wanita muda yang dapat melihat bahawa anda boleh berbeza rupa dan bertindak dan berjaya.”

Tugas Sullivan melibatkan mempersiapkan penasihat SFAB untuk melatih tentera sekutu di rantau Asia Pasifik. Beliau merupakan lulusan Akademi Tentera Darat AS di West Point dan berkhidmat selama setahun di Afghanistan bermula 2018.

Pemecatan Sullivan datang kurang daripada setahun selepas bosnya, Kolonel Jonathan Chung, dipecat sebagai komander Briged Bantuan Kuasa Keselamatan Kelima berikutan dakwaan kepimpinan yang zalim dan tidak produktif. Beliau didakwa mengurus bawahan secara berlebihan dan mengkritik mereka dengan kasar untuk kesilapan kecil.

Pentagon telah lama berjuang untuk membasmi serangan seksual dalam barisannya, yang meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini. Gil Cisneros, ketika itu penolong setiausaha tentera bagi perkhidmatan orang, memanggil masalah itu “berterusan dan merosakkan” dalam laporan terbaru kementeriannya mengenai serangan seksual. Military.com berkata mangsa lelaki membentuk 10% kes serangan seksual yang didokumenkan, walaupun banyak insiden lain tidak dilaporkan kerana lelaki lebih enggan melaporkan insiden sedemikian.

Pangkalan Bersama Lewis-McChord, di mana Sullivan masih bekerja, mempunyai pakar anestesi tentera yang menghadapi perbicaraan di mana beliau didakwa menyentuh atau memandang tidak senonoh pesakitnya. Mejar Michael Stockin, yang bekerja di hospital pangkalan, didakwa dengan 48 tuduhan gangguan seksual yang zalim dan lima tuduhan melihat tidak senonoh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.