Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Mahkamah Agung AS Membenarkan Biden Memusnahkan Pagar Sempadan Texas

(SeaPRwire) –   Gabenor Texas Greg Abbott bersumpah untuk menentang keputusan itu

Mahkamah Agung AS telah memberi kuasa kepada ejen persekutuan untuk menanggalkan halangan kawat berduri yang dipasang di sepanjang sempadan Mexico oleh Gabenor Texas Greg Abbott. Dengan bilangan penyeberangan haram yang mencatat rekod, Republikan mendakwa bahawa Presiden Joe Biden secara “aktif membantu dan membiarkan” satu “penjajahan”.

Dalam keputusan 5-4 pada Isnin, mahkamah memberi rayuan kecemasan pentadbiran Biden dan menetapkan bahawa Abbott mesti membenarkan pihak berkuasa persekutuan akses ke sempadan. Walaupun konservatif secara nominal, Hakim Amy Coney Barrett dan John Roberts berpihak kepada tiga rakan sejawat liberal mereka untuk memberi rayuan itu. Tiada hakim menjelaskan keputusan mereka secara bertulis.

Abbott memindahkan anggota Pengawal Kebangsaan Texas ke sempadan pada 2021 dan memasang kira-kira 30 batu kawat berduri konsertina yang tajam di tempat lintasan popular Eagle Pass. Apabila Jabatan Keselamatan Dalam Negeri Biden mengarahkan ejen Patrol Sempadan untuk memulakan memotong kawat pada tahun lepas, Peguam Negara Texas Ken Paxton mengambil tindakan undang-undang terhadap pentadbiran Biden, menuduh ejen itu merosakkan harta kerajaan negeri untuk “membantu” pendatang “menyeberang secara haram” sempadan.

Jika mahkamah berpihak kepada Abbott, pentadbiran Biden mendakwa ia akan membenarkan “rejim undang-undang negeri” menggantikan undang-undang imigresen persekutuan, dan akan menghalang ejen persekutuan daripada “bertindak balas dengan cepat kepada keadaan kecemasan” di sepanjang sempadan.

Republikan bertindak balas kepada keputusan Mahkamah Agung dengan kemarahan. “Ini melampaui ketidakbertindakan,” Senator South Carolina Tim Scott menulis pada X (dahulunya Twitter) pada malam Isnin. “Presiden Biden secara aktif membantu dan membiarkan penjajahan terbesar di sempadan selatan negara kita pernah lihat.”

“Ini belum tamat,” tweet Abbott, tambah beliau akan “terus mempertahankan kuasa perlembagaan Texas untuk menjamin keselamatan sempadan dan mencegah Pentadbiran Biden memusnahkan harta kami.” Dalam siri pos ke media sosial pada Selasa, Abbott berkata bahawa lebih banyak kawat berduri akan dipasang, dan Pengawal Kebangsaan akan kekal di tempat.

Lebih 300,000 pendatang menyeberang sempadan AS-Mexico pada Disember, CBS News melaporkan awal bulan ini, mengutip data kerajaan, ini mewakili rekod bulanan tertinggi dan melampaui rekod sebelumnya yang ditetapkan pada September. Sekurang-kurangnya 7.5 juta orang – lebih daripada penduduk negeri Arizona – telah memasuki AS secara haram sejak Biden mengambil alih jawatan pada 2021, menurut data Jabatan Kawalan Sempadan AS.

Di bawah dasar ‘tangkap dan lepaskan’ Biden, pendatang haram ditangkap, ditahan, dan kemudian dibebaskan ke AS dengan arahan untuk hadir di perbicaraan mahkamah pada tarikh kemudian. Setakat Disember, terdapat lebih 3.2 juta kes sedemikian, dan pendatang baru kadang-kadang boleh mengharapkan menunggu sepuluh tahun untuk kes mereka didengar, Agenssi Berita Associated Press melaporkan musim panas lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.