Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tentera British mendedapati keadaan kuda yang cedera selepas kekacauan di London

(SeaPRwire) –   Dua haiwan yang terlibat dalam keganasan darah sedang pulih selepas pembedahan, pegawai tentera telah berkata

Dua kuda tentera yang mengalami kecederaan apabila mereka melanggar melalui pusat bandar London minggu lepas sedang menerima rawatan veterinar dan akan pulih, Tentera British mengatakan dalam kenyataan pada Isnin. Video mengejut menunjukkan binatang itu bergegas ke dalam lalu lintas, salah satunya basah dengan darah.

Lima ekor kuda milik Household Cavalry sedang mengambil bahagian dalam latihan pagi mereka di Horse Guards Parade di Whitehall minggu lepas apabila mereka dikagetkan oleh bunyi dari tapak pembinaan berhampiran. Empat daripada kuda itu melemparkan penunggang mereka dan bergegas pada kelajuan penuh melalui lalu lintas waktu sibuk, manakala satu lagi melarikan diri tetapi dibawa kembali di bawah kawalan.

Gambar dan video yang dikongsi secara talian menunjukkan salah satu kuda itu menabrak bas dua tingkat dan memecahkan kaca depannya; yang lain dilihat menabrak teksi hitam. Kuda kelabu bernama Vida dilihat bergegas melalui jalanan diliputi darah.

Dua ekor kuda menjalani pembedahan, tentera berkata dalam pos pada X (dahulunya Twitter). “Quaker, seorang kuda hitam Cavalry, menunjukkan peningkatan yang signifikan dan bergerak ke arah apa yang dijangka menjadi pemulihan penuh,” pos itu membaca.

Vida “terus membuat kemajuan. Dia kekal di bawah pengawasan profesional veterinar yang rapat dan teliti semasa lukanya pulih,” penjelasan pos berikutnya menerangkan.

Empat orang cedera dalam keganasan itu, tiga daripadanya askar. Dua daripada askar masih berada di hospital menjalani rawatan, tentera itu berkata, menambah kedua-duanya “akan pulih sepenuhnya.”

Household Cavalry menjalankan tugas-tugas upacara di sekitar Istana Buckingham. Kudanya secara kerap dilatih di bandar untuk mempersiapkannya untuk tembakan meriam dan irama drum tentera.

Masih tidak jelas sama ada Quaker dan Vida akan kembali bertugas selepas pemulihan mereka. Dalam kenyataan pada Jumaat, tentera berkata bahawa tiga ekor kuda yang terlibat dalam insiden Rabu “tidak menjalani pembedahan dijangka akan kembali bertugas pada masa yang akan datang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.