Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tembakan silang sasaran drone AS di Laut Merah

(SeaPRwire) –   Kapal perang Jerman menembak dua peluru berpandu ke arah apa yang difikirkannya sebagai UAV Houthi, tetapi meleset

Frigate Jerman Hessen, yang dikerahkan ke Laut Merah sebagai sebahagian daripada misi EU, dengan silap menembak drone Amerika awal minggu ini, Kementerian Pertahanan Jerman berkata pada hari Rabu.

Berlin sebelum ini mendedahkan tembakan berjaya pertama Hessen, di mana kapal itu menembak jatuh dua drone Houthi dalam tempoh 15 minit pada hari Selasa.

Pada malam Isnin, bagaimanapun, frigate itu menggunakan dua peluru berpandu SM-2 untuk menargetkan drone yang tidak dikenali, tetapi kedua-duanya gagal mengenai sasaran, menurut jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman Michael Stempfle.

“Kes itu selesai dalam erti kata bahawa ia bukanlah drone musuh, yang hanya menjadi jelas kemudian,” kata Stempfle.

Menteri Pertahanan Boris Pistorius mengesahkan kenyataan Stempfle semasa melawat pangkalan tentera di Bavaria pada hari Rabu malam, memberitahu pemberita bahawa terdapat insiden “di mana tembakan dibuat, tetapi tiada seorang pun yang terkena.”

Menurut blog tentera Jerman, peluru berpandu AS gagal untuk “sebab-sebab teknikal,” yang mendorong Hessen menggunakan meriam utama 76mm untuk menghadapi drone Houthi pada hari Selasa. Kapal perang Jerman kemudian menggunakan peluru berpandu jarak pendek RAM untuk menembak jatuh drone Houthi yang lain pada pagi Rabu.

Hessen telah cuba mengenal pasti drone dengan menghubungi kapal-kapal bersekutu lain di Laut Merah, tetapi tiada negara yang mendakwa UAV itu. Ia kemudian terbukti menjadi MQ-9 Reaper “tidak dilaporkan” Amerika, terbang dengan pemancar transpondernya dimatikan. Washington tidak memberitahu kapal-kapal perang bersekutu tentang misinya.

AS dan beberapa sekutunya telah menghantar kapal ke Laut Merah dan Teluk Aden dalam usaha untuk menghentikan Houthis – faksi paling kuat di Yemen – daripada menyerang kapal dagang berkaitan Israel di sepanjang laluan perdagangan global utama. Serangan Houthi terhadap kapal dagang bermula pada akhir Oktober dan kumpulan itu berkata mereka akan terus melakukannya selama Israel terus menyerang Palestin di Gaza.

Hessen adalah sebahagian daripada misi EU di Laut Merah yang dipanggil “Aspides” (Yunani untuk “perisai”), yang bertujuan untuk melibatkan sekurang-kurangnya empat frigate. Ia berbeza daripada misi US-pimpinan “Operasi Prosperity Guardian,” juga bertujuan untuk melindungi kapal dagang.

Houthis pada mulanya menargetkan hanya kapal-kapal berkaitan “Israel”, tetapi meluaskan penghalangan mereka kepada kapal kargo berkaitan dengan AS dan UK, selepas kapal dan pesawat negara-negara itu memulakan serangan udara ke atas Yemen pada Januari. Kebanyakan pengangkut global telah mengalihkan kapal-kapal mereka di sekitar Afrika, memandangkan premium insurans meningkat disebabkan risiko yang meningkat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.