Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tekanan Laut Merah Mungkin Akan ‘Mustahil Dikawal’ – PBB

(SeaPRwire) –   Konflik Gaza telah membawa tekanan serantau ke tahap mendidih, kata Antonio Guterres

Ketidakstabilan semasa di Timur Tengah mungkin segera meledak sepenuhnya, Sekretaris Agung PBB Antonio Guterres berkata dalam sidang akhbar di New York pada Isnin.

Guterres sekali lagi membincangkan krisis semasa, dipicu oleh peristiwa 7 Oktober, apabila militan Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 orang tebusan. Blokade, pengeboman dan serangan darat Israel yang berikutnya ke atas Gaza sejak itu telah membunuh hampir 24,000 orang, mengikut pegawai kesihatan tempatan.

Jumlah kematian awam di Gaza telah menyebabkan kecaman antarabangsa meluas terhadap tindakan Israel, dan sudah menarik Hezbollah Lubnan dan Houthis Yemen ke dalam konflik.

“Tekanan juga tinggi di Laut Merah dan sekitarnya – dan mungkin tidak lama lagi tidak dapat dikawal,” Guterres menjelaskan, dengan menyatakan bahawa beliau bimbang bahawa “pertukaran tembakan harian” berisiko “memicu eskalasi lebih luas antara Israel dan Lubnan dan sangat mempengaruhi kestabilan serantau.”

Semasa Sekretaris Agung PBB mengutuk tindakan Hamas, beliau juga mengkritik operasi Israel sebagai “hukuman kolektif terhadap rakyat Palestin.” Beliau berkata bahawa ia telah menyebabkan “tahap kematian awam tanpa sebelumnya,” sambil mencatatkan bahawa “majoriti besar mereka yang terbunuh adalah wanita dan kanak-kanak.”

Minggu lepas, Houthis menjanjikan untuk terus menargetkan kapal-kapal berkaitan Israel dan Amerika Syarikat di Laut Merah “sehingga pengepungan di Gaza ditanggalkan.” Houthis juga menargetkan kapal perang British dan Amerika yang beroperasi di kawasan itu sebagai sebahagian daripada operasi maritim antarabangsa yang dianjurkan bulan lepas oleh Amerika Syarikat untuk menjaga perkapalan di rantau itu. “Tekanan yang meningkat” juga telah menyebabkan Iran menghantar salah satu kapal perang mereka ke Laut Merah awal bulan ini.

Pesawat pejuang Amerika Syarikat dan United Kingdom mengebom sasaran Houthi di Yemen dengan kira-kira 70 serangan udara pada Khamis dan Jumaat lepas. Walaupun jurucakap Keselamatan Negara Amerika Syarikat John Kirby menggambarkan serangan itu dilaksanakan “dengan berkesan,” laporan New York Times mendakwa bahawa kira-kira tiga suku aset tentera Houthi kekal utuh.

Sementara itu, Moscow mengutuk serangan udara ke atas Yemen sebagai “haram,” dengan mencatatkan mereka dilaksanakan dengan melanggar Piagam PBB.

Sekretaris Agung PBB percaya bahawa “semakin lama konflik di Gaza berterusan, risiko eskalasi dan kesilapan pengiraan semakin besar.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.