Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ramalan kekalahan besar untuk kerajaan UK dalam pilihan raya

(SeaPRwire) –   Konservatif berdepan kekalahan besar dalam pilihan raya umum akan datang, menurut tinjauan baru

Parti Konservatif Britain dijangka menghadapi kekalahan besar dalam pilihan raya umum akan datang dan mungkin kehilangan sehingga 180 kerusi di Parlimen, menurut tinjauan baru yang meramalkan keuntungan besar bagi Parti Buruh.

Diterbitkan Isnin, lebih 14,000 responden mendapati bahawa Parti Buruh akan memenangi “majoriti besar” sekiranya pilihan raya diadakan hari ini, dengan meramalkan 385 kerusi untuk parti berhaluan kiri itu. Sementara itu, Konservatif diramalkan hanya akan mendapat 169 kerusi Parlimen, jauh di bawah 349 kerusi sekarang.

Keputusan itu akan menyerupai keputusan pilihan raya umum 1997 apabila parti Parti Buruh Tony Blair memenangi 418 kerusi, firma tinjauan itu kata. Pada tahun itu, Konservatif mengalami kekalahan dengan hanya mendapat 165 kerusi.

Selain kemenangan besar Parti Buruh, Liberal Demokrat juga diramalkan akan mendapat 48 kerusi, menurut tinjauan itu. Kini, parti itu hanya memegang 15 kerusi di Parlimen.

Walaupun parti Reform UK tidak akan memenangi sebarang kerusi sekiranya pilihan raya diadakan hari ini, tinjauan itu mendapati faksi itu akan menarik banyak undian daripada Konservatif, sebahagiannya menjelaskan kekalahan besar parti pemerintah.

Pilihan raya itu akan menandakan penurunan sokongan terbesar untuk parti pemerintah sejak 1906, menurut Telegraph, yang menambah bahawa keputusan sedemikian “hampir pasti” akan menjamin Parti Buruh Sir Keir Starmer “sekurang-kurangnya satu dasawarsa” berkuasa.

Parti-parti politik dijangka akan menghabiskan lebih daripada perbelanjaan sebelum ini tahun ini berikutan peningkatan ketara had perbelanjaan daripada £19.5 juta ke £35 juta. Penderma individu juga dibenarkan menyumbang lebih tanpa perlu mendedahkan identiti mereka, dengan had dinaikkan daripada £7,500 ke £11,180.

Walaupun Konservatif secara historinya mengumpul lebih banyak dana berbanding lawan-lawannya, tinjauan YouGov menunjukkan parti itu perlu berbuat lebih untuk mengekalkan majoriti pemerintahannya. David Davis, Ahli Parlimen kanan Konservatif dan bekas menteri, mendakwa peningkatan had perbelanjaan itu tidak akan banyak membantu Konservatif, kerana “90 peratus perbelanjaan pilihan raya sebenarnya terbuang.”

Pilihan raya umum akan datang yang dijangka pada akhir 2024 juga akan menyaksikan penyusunan semula sempadan politik UK, dengan England mendapat 10 kerusi baru, Wales kehilangan lapan dan Scotland kehilangan dua. Walaupun analisis Financial Times mendapati Konservatif sekurang-kurangnya akan mendapat enam kerusi tambahan jika perubahan itu dilaksanakan sebelum pilihan raya 2019, pembaharuan itu tidak dijangka membantu parti itu pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.