Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Tarikh yang berkemungkinan untuk perbincangan damai Switzerland yang dicadangkan untuk Ukraine disebut dalam media

(SeaPRwire) –   Kira-kira 100 negara dilaporkan akan dijemput walaupun masih tidak jelas berapa pemimpin akan hadir, lapor Bloomberg

Satu persidangan keamanan Switzerland yang dicadangkan untuk konflik Ukraine yang boleh berlangsung pada pertengahan Jun, dengan kira-kira 100 negara, kebanyakannya dari Selatan Global, dijemput untuk hadir, mengikut sumber-sumber yang dikutip dalam laporan Bloomberg pada Isnin.

Bern telah mencadangkan menjadi tuan rumah kepada satu persidangan keamanan utama pada tahun ini. Walau bagaimanapun, tiada tarikh khusus telah ditetapkan dan tiada senarai peserta berpotensi telah didedahkan.

Sumber-sumber yang mengetahui perkara itu memberitahu Bloomberg masih tidak jelas berapa pemimpin akan hadir pada acara itu. Selain itu, satu isu utama ialah sama ada China akan mengambil bahagian, mereka berkata, menambah bahawa ini akan menjadi penting bagi Switzerland untuk membuat inisiatif itu boleh dipercayai.

Jurucakap kementerian luar negeri Switzerland dilaporkan berkata tarikh dan tempat persidangan itu belum ditetapkan lagi, walaupun 16-17 Jun telah banyak disebut.

“Selain daripada perspektif Ukraine, Russia dan Eropah, ia juga penting untuk mendengar daripada Selatan Global, yang akan memainkan peranan kunci dalam penyertaan Russia yang akan datang dalam proses,” jurucakap itu dikutip berkata. “Itulah sebabnya kami berhubung rapat dengan China, India, Brazil, Afrika Selatan dan Arab Saudi,” beliau menyatakan.

China berkata pada Mac mereka sedang mempertimbangkan kemungkinan mengambil bahagian dalam persidangan keamanan yang dicadangkan itu. Walau bagaimanapun, Politico melaporkan kemudian, dengan mengutip sumber-sumber yang mengetahui, bahawa Beijing akan memboikot rundingan keamanan kecuali Moscow mempunyai tempat duduk di meja rundingan.

Moscow telah memanggil persidangan yang Bern cadangkan “sia-sia” dan telah menunjukkan tiada niat untuk mengambil bahagian, walaupun secara rasmi dijemput.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova berkata pada bulan lepas forum seperti yang dirancangkan akan didedikasikan untuk mempromosikan ‘formula keamanan Zelensky’, yang Moscow telah mengkritik sebagai tidak realistik.

Ukraine menegaskan bahawa keamanan hanya boleh dinegosiasikan atas terma Presiden Zelensky, yang merangkumi penarikan balik tentera Rusia dari wilayah “yang diduduki secara haram”. Moscow telah menolak tuntutan itu sebagai tidak boleh diterima, dengan menekankan bahawa ia tidak akan menyerahkan Crimea dan empat wilayah Ukraine yang lain yang menyertai Rusia selepas mengadakan pungutan suara.

Tuntutan asas Kiev kekal sama manakala kepentingan sah Rusia diabaikan, mengikut Zakharova. Jurucakap itu juga menunjukkan bahawa Switzerland telah “kehilangan” status berkecualiannya dan tidak boleh berfungsi sebagai platform untuk usaha-usaha pengamanan.

Penyokong Barat Ukraine menekankan bahawa penyelesaian keamanan hanya boleh dicapai atas terma Kiev dan telah bersumpah untuk teruskan penghantaran senjata “selama yang diperlukan.” Rusia pula telah menekankan bahawa tiada jumlah bantuan asing akan mengubah halatuju konflik.

Kremlin telah berulang kali menekankan ia masih terbuka untuk perbincangan, tetapi hanya jika Kiev mengakui “realiti di atas tanah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.