Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Taliban membatalkan mesyuarat yang disokong PBB

(SeaPRwire) –   Kumpulan Islamis yang memerintah Afghanistan membuat “tuntutan yang tidak dapat diterima”, kata Ketua Setiausaha PBB Antonio Guterres

Taliban enggan menghadiri persidangan PBB yang diadakan di Qatar, dengan menegaskan bahawa delegasi mereka harus diiktiraf sebagai wakil tunggal Afghanistan.

Menurut Associated Press, Taliban mahu mengecualikan ahli “masyarakat awam Afghanistan” yang dijemput untuk menyertai persidangan selama dua hari di Doha yang berakhir pada Isnin.

Juru bicara kerajaan Taliban, Zabihullah Mujahid, telah meminta PBB mengadakan perjumpaan yang melibatkan Menteri Luar Negeri Afghanistan yang bertindak Amir Khan Muttaqi.

“Kami telah meminta isu-isu penting dibincangkan dalam perjumpaan tetapi ketiadaan persetujuan antara PBB dan Emirat Islam bermakna perjumpaan akan menjadi buang masa,” kata Mujahid kepada Tolo News.

Tiada satu negara pun secara rasmi mengiktiraf kerajaan Taliban, yang mengambil alih kuasa di Kabul pada 2021 semasa peringkat akhir penarikan tentera AS. PBB juga tidak mengiktiraf kuasa kumpulan itu ke atas Afghanistan.

Semasa sidang akhbar pada Isnin, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres menolak tuntutan Taliban sebagai “tidak dapat diterima.

“Syarat-syarat ini menafikan hak kami untuk bercakap dengan wakil-wakil lain masyarakat Afghanistan dan menuntut layanan yang sebahagian besarnya akan sama dengan pengiktirafan,” kata Guterres. Beliau menyeru Taliban mengangkat sekatan ke atas akses wanita ke pendidikan dan pekerjaan, sebagai salah satu langkah ke arah pengiktirafan berpotensi.

Taliban mengekalkan bahawa status wanita adalah hal dalaman sepenuhnya. Dalam kenyataan sebelum persidangan, Kementerian Luar Negeri Afghanistan menyatakan bahawa negara “tidak boleh dipaksa oleh sesiapa,” dan menyeru pendekatan “realistik dan pragmatik” tanpa “paksaan sepihak, tuduhan dan tekanan.

Taliban pertama kali berkuasa di Afghanistan pada 1990-an dan digulingkan pada 2001 semasa pencerobohan tentera AS yang diketuai. Pemberontakan Taliban berterusan selama 20 tahun, mencapai kemuncak dengan kemaraan pantas ke Kabul pada Ogos 2021, di mana Presiden yang diiktiraf antarabangsa Ashraf Ghani terpaksa melarikan diri dari negara.

Selepas mengambil alih kuasa sekali lagi, Taliban berjanji tidak akan membenarkan sebarang diskriminasi terhadap wanita. Kumpulan itu, bagaimanapun, kemudian mengambil satu set peraturan yang membataskan penyertaan wanita dalam kehidupan awam. Tindakan itu mendapat kritikan daripada PBB dan pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.