Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Nenek moyang Biden dihukum kerana menikam rakan tentera – WaPo

(SeaPRwire) –   Rekod sejarah dilaporkan menunjukkan leluhur Presiden AS, datuk saudara besar-besarnya telah dihukum penjara dan kemudian diampuni oleh Lincoln

Dokumen kerajaan yang baru ditemui dilaporkan menunjukkan bahawa seorang leluhur Presiden AS Joe Biden pernah diampuni oleh Abraham Lincoln selepas dihukum mahkamah tentera kerana menikam rakan sepasukan Tentera Kesatuan semasa Perang Saudara.

Presiden Lincoln mengeluarkan pengampunan pada September 1864, membolehkan datuk saudara besar-besar Biden, Moses Johnson Robinette, dibebaskan dari penjara dan pulang ke ladangnya di Maryland, akhbar Washington Post melaporkan pada Isnin. Dengan mengutip rekod dari Arkib Kebangsaan AS, akhbar itu menyatakan Robinette telah dihukum dua tahun kerja keras selepas disabitkan dengan pelbagai tuduhan berikutan pergaduhan di kem Tentera Kesatuan di Virginia.

Robinette bekerja sebagai pakar bedah veterinar ketika itu, menjaga kuda dan unta yang menarik kereta artileri. Pergaduhan berlaku pada Mac 1864 selepas ketua pengangkutan briged membantah komen yang dibuat Robinette kepada tukang masak wanita, menurut dokumen tersebut. Robinette menikam ketua pengangkutan, John Alexander, dengan pisau dan gagal meyakinkan juri bahawa tindakannya adalah untuk membela diri.

“Dia menangkap saya dan mungkin akan mencederakan saya dengan serius sekiranya saya tidak mengambil tindakan yang saya lakukan,” kata Robinette semasa perbicaraannya.

Tidak lama selepas memulakan hukuman penjara berhampiran Key West, Florida, tiga pegawai Tentera Kesatuan menulis rayuan bagi pembebasan, dengan menyatakan pakar bedah itu membela diri terhadap lelaki lebih besar dan lebih kuat “di bawah dorongan keghairahan ketika itu.”

Pendokong Robinette juga mendakwa bahawa dia setia kepada Union dan menentang rancangan pengkhianat yang mahu memusnahkan kerajaan. “Fikirkan ibu tunggalnya dan anak-anak di rumah,” mereka tambah.

Senator Waitman Wiley dari Parti Republikan Barat Virginia mengesyorkan pengampunan, dengan berkata Robinette diberikan “hukuman berat atas kes seperti yang dinyatakan.” Selepas meneliti kes itu, Lincoln mengeluarkan perintah “pengampunan bagi bahagian hukuman yang belum dilaksanakan.”

Robinette merupakan datuk kepada Mary Elizabeth Robinette, ibu bapa Biden. Dia kembali ke Daerah Allegany, Maryland selepas dibebaskan dari penjara dan meninggal dunia pada 1903. Ulasan kematiannya tidak menyebut tentang mahkamah tentera dan memuji dia sebagai “lelaki berpendidikan dan berkelakuan bangsawan.”

Sejarawan David Gerleman, yang menulis rencana Washington Post, berkata rekod baru yang ditemui membantu “mengisi kepingan sejarah keluarga Biden yang tidak diketahui.” Transkrip perbicaraan Robinette, yang “dengan senyap dimasukkan” bersama rekod mahkamah tentera rutin, mendedahkan “hubungan tersembunyi antara kedua-dua lelaki – dan antara dua presiden selang abad,” tambahnya.

Fox News berkata Piagam Putih tidak menjawab soalan mengenai sama ada Biden mengetahui insiden menikam dan pengampunan leluhurnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.