Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Susu ‘trans’ sama baik dengan yang asli – NHS

(SeaPRwire) –   Pembuat ubat yang digunakan secara tidak sah untuk menghasilkan penyusuan pada lelaki memberi amaran ia boleh memberi kesan buruk kepada jantung bayi

Sekret penyusuan payudara lelaki yang dihasilkan dengan ubat sama baik dengan susu ibu untuk bayi, mendakwa Pejabat Perubatan Trust Hospital NHS Universiti Sussex dalam surat kepada penggerak yang dibuat umum dalam laporan oleh pemikir British Policy Exchange pada Ahad.

Pengarah Perubatan Trust Hospital NHS, Rachel James, mendakwa bahawa campuran ubat yang diberikan secara tidak sah kepada lelaki yang beralih kepada wanita untuk menghasilkan susu “serupa dengan hormon semula jadi yang menggalakkan penyusuan untuk membangun apabila bayi baru lahir.”

“Bukti yang tersedia menunjukkan bahawa susu itu boleh dibandingkan dengan yang dihasilkan berikutan kelahiran bayi,” James menulis dalam surat, dihantar kepada Anak-Anak Transitioner pada Ogos lalu.

Lelaki biologi yang ingin menyusukan harus terlebih dahulu mengambil hormon untuk membesar kelenjar susu dan kemudian mengambil dos tinggi sama ada domperidone atau metoclopramide untuk merangsang pengeluaran susu. Tiada ubat ini diluluskan untuk penggunaan ini, walaupun kadang-kadang diresapi secara tidak sah kepada wanita biologi yang mempunyai masalah penyusuan.

Walau bagaimanapun, pembuat domperidone, Janssen, memberi amaran pesakit ubat ini “mungkin menyebabkan kesan sampingan tidak diingini yang mempengaruhi jantung bayi yang menyusukan” dan “harus digunakan semasa menyusukan hanya jika doktor anda menganggap ini benar-benar perlu.”

USHT mengulangi dakwaannya bahawa “susu” dada sama baik dengan susu ibu pada Ahad. “Kami berdiri dengan fakta surat dan bukti yang menyokongnya,” katanya dalam kenyataan.

Bukti itu dilaporkan termasuk beberapa artikel dekad lama membandingkan susu yang dihasilkan oleh penyusuan yang diinduksi dengan susu ibu pascapersalinan – jelas tidak membezakan antara susu yang dihasilkan oleh wanita biologi dan yang dihasilkan oleh lelaki biologi – dan syor Pertubuhan Kesihatan Sedunia tentang susu ibu (yang dipanggil “susu manusia”) daripada formula bayi.

Trust itu juga menyatakan kajian 2022 yang mendapati tiada kesan sampingan bayi yang dapat diperhatikan pada bayi wanita trans yang menyusukan. Walau bagaimanapun, pengkritik menunjukkan bahawa kajian itu hanya berlangsung selama lima bulan dan tidak termasuk pengikutan jangka panjang. Kebanyakan tulisan mengenai subjek ini “tidak melihat apa yang ada dalam susu itu sendiri,” kata pakar perubatan kepada Daily Mail.

Kumpulan itu mengakui dasar mereka berdasarkan nasihat daripada “organisasi luar,” walaupun mereka tidak menamakannya. USHT dilaporkan menjadi trust kesihatan UK pertama untuk menggunakan istilah “orang yang melahirkan” sebagai sebahagian daripada usaha inklusif mereka.

Mengecam dakwaan NHS Trust sebagai “tidak seimbang dan naif,” Ketua Equality and Identity Policy Exchange Lottie Moore mengkritik organisasi itu kerana “menjejaskan hak wanita dan perlindungan kanak-kanak” dengan menggalakkan amalan yang tidak selamat.

“Kebajikan kanak-kanak mesti sentiasa mengutamakan politik identiti dan sistem kepercayaan yang dipertikaikan yang tidak berasaskan bukti,” katanya kepada Mail.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.