Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Speaker: Dewan Perwakilan Amerika Syarikat akan mengundi bil bantuan khusus Israel

(SeaPRwire) –   Presiden Biden berjuang untuk menjamin pakej pembiayaan $60 bilion untuk Ukraine

Pengerusi Dewan Perwakilan Amerika Syarikat Mike Johnson mengumumkan pada Sabtu bahawa beliau akan mengadakan undian mengenai pakej bantuan “bersih, berdiri sendiri” kepada Israel yang tidak akan melibatkan sebarang potongan perbelanjaan.

Undang-undang yang dicadangkan baru ini dijadualkan termasuk $17.6 bilion dalam pembiayaan tentera tambahan kepada Jerusalem Barat serta “pembiayaan penting untuk pasukan AS di rantau ini.” Pakej asal $14.3 bilion, ditolak oleh Senat tahun lalu, termasuk jumlah yang sama dalam potongan perbelanjaan kepada Internal Revenue Services (IRS) dan oleh itu dilabelkan oleh Demokrat sebagai “racun.”

“Minggu depan, kami akan mengambil alih dan meluluskan pakej bantuan Israel yang bersih, berdiri sendiri,” beliau menulis dalam surat kepada rakan sekerja yang dihantar pada petang Sabtu. “Senat tidak akan mempunyai alasan lagi, walaupun salah faham, terhadap kelulusan cepat sokongan penting untuk sekutu kami.”

Pengumuman itu datang ketika Senat sedang menyediakan undian untuk sokongan keselamatan kebangsaan yang lama dinanti oleh Presiden AS Joe Biden, yang akan termasuk kawalan sempadan AS yang lebih ketat disandingkan dengan hampir $60 bilion bantuan kepada Ukraine, serta lebih banyak bantuan kepada Israel dan Taiwan. Ketua Majoriti Chuck Schumer berkata pada Jumaat bahawa beliau sedang menyediakan teks undang-undang “tidak lewat daripada Ahad” dengan undian prosedur pertama akan datang pada minggu pertengahan.

Walau bagaimanapun, Johnson sebelum ini mengkritik persetujuan yang bakal datang dengan mengatakan ia “mati sebaik sahaja tiba” di dewan bawahan jika peruntukan perjanjian adalah apa yang didengarinya. Kepimpinan Senat “menyedari dengan gagal memasukkan Dewan dalam perundingan mereka, mereka telah menghapuskan keupayaan untuk pertimbangan segera mana-mana undang-undang,” Johnson menulis.

Pejabat Putih sebelum ini menunjukkan bahawa ia akan menentang pakej bantuan Israel yang berdiri sendiri, dengan John Kirby, penyelaras komunikasi strategik Majlis Keselamatan Negara, berkata bahawa Presiden Biden akan meluluskan undang-undang itu.

Ketika Washington berjuang untuk menjamin pembiayaan tentera tambahan untuk Ukraine, Brussels meluluskan pakej bantuan $50 bilion pada Khamis, selepas menekan Perdana Menteri Hungary Viktor Orban untuk menarik balik vetonya. Orban, yang sebelum ini memanggil Ukraine “salah satu negara paling rasuah di dunia,” menuduh EU “imperialis” kerana “mengugut” beliau untuk menerima persetujuan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.