Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

AS dan UK membedil 30 sasaran di Yemen – media

(SeaPRwire) –   Serangan udara baru mengikuti siri serangan udara di Iraq dan Syria

AS dan UK telah melancarkan siri serangan udara dan laut terhadap sekurang-kurangnya 30 sasaran Houthi di Yemen, AP melaporkan pada Sabtu dengan mengutip sumber tentera yang tidak dikenali.

Operasi bersama itu dilaporkan dilancarkan oleh peluru berpandu Tomahawk yang dilancarkan dari kapal tentera laut AS, dan pejuang F/A-18 yang dilancarkan dari kapal pengangkut pesawat USS Eisenhower.

Lebih awal pada Sabtu, AS menyerang enam lokasi di Yemen, dengan menyatakan bahawa mereka mengandungi peluru berpandu Houthi yang disediakan untuk dilancarkan ke kapal-kapal di Laut Merah, Pusat Pemerintahan Tentera AS melaporkan pada X (dahulunya Twitter).

Sebagai tindak balas, Houthis dijangka akan “menemui peningkatan dengan peningkatan,” mengikut seorang pegawai politik kanan dan jurucakap Mohammed al-Bukhaiti. “Operasi tentera kami terhadap entiti Zionis akan berterusan sehingga agresi terhadap Gaza berhenti, tidak kira apa pengorbanan yang perlu kita hadapi,” beliau menulis di X.

Serangan terbaru pada Sabtu itu datang mengikuti siri serangan udara di Iraq dan Syria pada hari Jumaat. Washington mendakwa ia menargetkan ahli-ahli pergerakan Perlawanan Islam dan lain-lain “militan yang disokong Iran,” sebagai tindak balas kepada serangan drone yang meragut tiga askar Amerika Syarikat di kemudahan tentera di Jordan pada hujung minggu lepas.

BUTIR-BUTIR AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.