Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Seorang Jeneral AS Teratas Telah Terlibat Secara Rahasia dalam Perang Yemen – WaPo

(SeaPRwire) –   Jeneral Top Amerika Syarikat terlibat secara rahsia dalam perang Yemen – WaPo

Jeneral Tentera Laut Amerika Syarikat yang telah bersara, James Mattis, telah dilantik pada tahun 2015 untuk memberi nasihat kepada Kerajaan Emiriah Arab Bersatu tentang kempen pimpinan Arab Saudi di Yemen, lapor Washington Post pada hari Rabu.

Post telah menyiasat Mattis sebagai sebahagian daripada siasatan mereka ke atas negara-negara Teluk menggaji pegawai tentera Amerika Syarikat yang telah bersara dan mendapat dokumen yang tidak didedahkan sebelum ini melalui saman Akta Kebebasan Maklumat (FOIA).

Sheikh Mohamed bin Zayed al-Nahyan, putera mahkota Abu Dhabi ketika itu, telah menjalin persahabatan dengan Mattis pada tahun 2011, apabila Jeneral Tentera Laut itu menjadi ketua Pemerintah Pusat Amerika Syarikat.

Pada Jun 2015, Mattis telah memohon kebenaran daripada Kementerian Luar Negeri dan Tentera Laut Amerika Syarikat untuk memberi nasihat kepada Emiriah Arab Bersatu tentang “aspek operasi, taktikal, maklumat dan etika” kempen menentang Yemen.

“Saya akan dibayar,” tulisnya dengan tangan pada borang yang dia hantar kepada Tentera Laut Amerika Syarikat pada 4 Jun 2015, dengan jumlah akan ditentukan selepas kelulusan kerajaan Amerika Syarikat.

Robert Tyrer, eksekutif kanan di Cohen Group – yang kini memperkerjakan Mattis – memberitahu Post bahawa Mattis tidak pernah menerima wang daripada kerajaan asing, kecuali perbelanjaan perjalanan biasa. Menurut Tyrer, Mattis hanya memasukkan tuntutan pampasan supaya borangnya akan menerima “taraf penyiasatan paling ketat.”

Dokumen yang dikaji oleh Post menunjukkan bahawa permohonannya diluluskan oleh Tentera Laut Amerika Syarikat selepas hanya 15 hari, manakala Kementerian Luar Negeri memberi restunya pada 5 Ogos. Proses yang biasanya mengambil “berbulan-bulan, dan kadang-kadang tahun,” berakhir hanya dalam tempoh dua bulan, kata akhbar itu. Sebaliknya, kerajaan Amerika Syarikat mengambil masa dua setengah tahun untuk menzahirkan dokumen Mattis kepada Post.

Pada tahun 2017, apabila Mattis dicadangkan oleh Presiden Donald Trump ketika itu untuk memimpin Pentagon, beliau tidak mengumumkan secara terbuka tentang kerjaya penasihatnya di UAE dalam sejarah kerjaya dan borang pengakuan kewangannya. Beliau juga tidak menyebutnya dalam memoirnya pada tahun 2019. Beberapa Ahli Demokrat Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Senat memberitahu Post bahawa mereka tidak mengingati pendedahan itu dibangkitkan semasa pendengaran pengesahannya, walaupun seorang kakitangan jawatankuasa berkata ia termasuk dalam memo sulit.

Dalam permohonannya, Mattis berkata beliau mahu “menggunakan pengalaman tentera darat dan kempen Amerika Syarikat dalam peperangan untuk memperkukuh usaha Emiriah Arab Bersatu.” Koalisi pimpinan Arab Saudi menghabiskan hampir lapan tahun cuba menewaskan Houthi – dengan sokongan maklumat dan pengisian minyak udara dari Amerika Syarikat – sebelum mengakui kekalahan dan menawarkan damai.

Kumpulan Yemen kini menghalang laluan melalui Selat Bab al-Mandeb kepada sebarang kapal komersial yang berkaitan dengan Israel, Amerika Syarikat atau United Kingdom, sebagai protes terhadap serangan Israel di Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.