Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Sebuah kawasan pelancongan kecil telah menjadi titik panas politik antara India dan China

(SeaPRwire) –   Presiden pro-Beijing, anti-New Delhi baru telah menjadikan Maldives sebagai jiran yang tidak selesa

Maldives merupakan sebuah negara kepulauan di Lautan Hindi hanya ke selatan benua. Dengan populasi hanya separuh juta orang, pulau-pulau itu mungkin kelihatan tidak penting, dan republik kecil ini kebanyakannya dikenali sebagai surga pelancongan untuk pelancong.

Walaupun demikian, negara ini sebenarnya merupakan titik panas politik antara China, India dan Barat, kerana baru-baru ini telah memilih presiden baru, Mohamed Muizzu, yang secara aktif pro-Beijing dan secara terbuka bermusuhan dengan New Delhi, sehingga orang India kini mengancam boikot pelancongan ke negara itu, di mana beliau menandatangani beberapa perjanjian dengan Xi Jinping, terutamanya dalam bidang infrastruktur.

Mengapa Maldives penting? Pertama, pulau-pulau itu terletak di kedudukan penting di Lautan Hindi, membentuk semacam persimpangan logistik antara benua India, Semenanjung Arab dan Laut Merah, Afrika, dan Australia. Kedudukan yang tidak ternilai ini tepatnya mengapa pulau-pulau itu pernah menjadi sebahagian Empayar British, kerana siapa sahaja yang mempunyai akses maritim ke pulau-pulau itu boleh memproyeksikan kedua-dua pengaruh komersial dan tentera ke dalam Lautan Hindi secara keseluruhan, dan ke dalam laut-laut yang membentang daripadanya. Demikian juga, lokasi Maldives bermakna ia juga merupakan pembolehubah penting dalam keselamatan India sendiri, terutamanya dalam perjuangannya geopolitik dengan China.

Dasar luar India bertujuan untuk mengekalkan hegemoni terhad di rantau “halaman belakang”nya dalam apa yang dikenali sebagai Dasar Pertama Jiran. Di sini, ia berusaha untuk mengandungi Pakistan secara tentera sambil juga mendominasi negara-negara kecil di sekitarnya, termasuk Sri Lanka, Bangladesh, Nepal dan Bhutan, serta Maldives. Walau bagaimanapun, cabaran yang dihadapi India adalah bahawa semua negara-negara ini telah berusaha untuk menentang dominasi India dengan mengeratkan hubungan dengan China, yang menyebabkan pertandingan tarikan kesetiaan negara-negara Asia Selatan, yang dimainkan di medan perdagangan, infrastruktur dan pelaburan.

Ini tentu sahaja memainkan dinamik lebih luas “strategi Indo-Pasifik” Barat, di mana AS dan sekutunya berusaha untuk mempromosikan kenaikan India sebagai kuasa perdagangan dan tentera untuk cuba mengandungi China di laut-laut sekitar dan mencegah perubahan dalam keseimbangan kuasa global. Tentu sahaja, Maldives merupakan sebahagian besar persamaan itu.

Kerana ini, New Delhi bimbang Beijing menggunakan hubungannya dengan negara-negara Asia Selatan – termasuk hubungan ekonomi dan tentera yang sangat kuat dengan Pakistan – untuk secara berkesan mengandungi India. Dari perspektif India, ia dikelilingi oleh China (dengan pertikaian sempadan bertahun-tahun berlangsung) dan Nepal di utara, Pakistan di barat, Bangladesh di timur dan Maldives dan Sri Lanka di Lautan Hindi di selatan. Kerana India belum boleh bersaing sen ke sen dalam menawarkan pelaburan yang lebih baik kepada negara-negara ini berbanding China boleh, ia kadang-kadang menggunakan dasar-dasar pemaksaan untuk cuba menghalang penglibatan Beijing dengan mereka, seperti menafikan akses ruang udara ke lapangan terbang China-dibina di Nepal.

India menganut, pada peringkat negara, ideologi nasionalis Hindu Hindutva, yang mempunyai sedikit ruang untuk agama minoriti. Ia juga semakin pro-Israel. Dasar sedemikian menghasilkan sentimen anti-India di kalangan masyarakat di negara-negara serantau kecil, terutamanya yang beragama Islam, seperti Maldives, yang dengan itu hanya memperkukuh tekad mereka untuk terlibat dengan Beijing. Oleh itu, Maldives telah memilih presiden pro-China dan anti-India yang secara terbuka berkempen atas platform “India Keluar”.

Adakah itu bermakna negara kepulauan itu mengambil pihak? Bukan semestinya. Diplomasi tidak pernah benar-benar sama dengan pendapat awam, dan negara-negara kecil sering bertujuan untuk mengimbangi antara kuasa besar yang bersaing, dalam kes ini India dan China, dalam usaha untuk memperoleh faedah maksimum. Strategi ini adalah bagaimana mereka mengekalkan autonomi dan kemerdekaan mereka, akhirnya mengakui bahawa kedudukan geografi mereka adalah apa yang menjadikan mereka bernilai bagi kuasa-kuasa besar. Walaupun demikian, menjadi sebuah negara kecil di halaman belakang India, Maldives menghadapi akibat berpotensi jika ia menjadi terlalu bermusuhan dengan New Delhi, tetapi Beijing menarik sebagai penjamin kuasa yang berkuasa terhadap akibat terburuk sedemikian.

Walaupun Maldives tidak menyukai India, ia tidak dapat secara praktikal mengabaikan atau menolak New Delhi sepenuhnya, hanya untuk menimbangkan persamaan lebih ke arah China. Ini lebih tentang memegang kedudukannya terhadap dasar-dasar “jiran” India daripada secara aktif mengabaikan atau menentang mereka. India mengalami pertumbuhan pesat, tetapi ia masih akan beberapa masa lagi sebelum ia membangun keupayaan ekonomi, kewangan dan infrastruktur untuk bersaing sen ke sen dengan China, menetapkan pentas untuk persaingan berpanjangan untuk pengaruh dan kesetiaan di seluruh Asia Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.