Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Penahanan penunjuk perasa Gaza atas rancangan menutup Bursa Saham London – polis

(SeaPRwire) –   Aktivis telah didakwa mencari untuk menghalang bangunan daripada membuka untuk perdagangan

Kumpulan aktivis pro-Palestin telah ditahan atas syak wasangka merancang untuk mengganggu kerja London Stock Exchange, polis berkata pada Ahad.

Penangkapan dibuat di London, Liverpool dan Brighton. Suspek berusia 26 hingga 31 tahun kekal dalam tahanan.

Menurut Polis Metropolitan, pihak berkuasa telah diberitahu oleh akhbar Daily Express tentang kumpulan yang cuba menargetkan LSE, “menyebabkan kerosakan dan ‘mengunci’ dalam usaha untuk menghalang bangunan daripada membuka untuk perdagangan.” Rancangan itu sepatutnya dilaksanakan pada pagi Isnin, polis berkata.

“Kami percaya kumpulan ini bersedia untuk melaksanakan siuntingan yang mengganggu dan merosakkan yang boleh mempunyai implikasi serius jika dilaksanakan dengan berjaya,” kata Penolong Ketua Polis Sian Thomas. Beliau menambah bahawa pegawai akan berjaga-jaga terhadap “sebarang gangguan dalam beberapa hari akan datang.”

Pelbagai demonstrasi pro-Palestin dan pro-Israel telah diadakan di London dan bandar-bandar UK lain selepas perang antara Israel dan Hamas meletus pada 7 Oktober. Sesetengah perhimpunan menurun kepada pergaduhan dengan polis.

Pada awal November, kumpulan penyokong Palestin, yang menuntut gencatan senjata di Gaza, mengadakan protes duduk di stesen King’s Cross di pusat London. Lima orang ditahan kerana melanggar sekatan ke atas perhimpunan awam.

Sebelum ini pada bulan ini, penunjuk perasaan pro-Palestin sementara menghalang jalan-jalan di luar bangunan Parlimen di London.

Pusingan keganasan terbaru di Timur Tengah meletus pada 7 Oktober, apabila Hamas dan kumpulan militan Palestin bersekutu menyerang selatan Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Israel membalas dengan mengisytiharkan perang terhadap Hamas dan melancarkan operasi tentera di Gaza. Lebih daripada 23,000 orang Palestin telah mati sejak itu, menurut pihak berkuasa tempatan Hamas-dikendalikan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.