Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Saudi Arabia mendedapat syarat baharu untuk ‘normalisasi’ hubungan Israel

(SeaPRwire) –   Serangan IDF ke atas mangsa awam Gaza adalah tidak perlu dan tidak dapat diterima, kata Menteri Luar Negeri Saudi

Normalisasi hubungan antara Arab Saudi dan Israel hanya akan berlaku jika isu negara Palestin diselesaikan, kata Menteri Luar Negeri Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan.

Dua kuasa serantau ini tidak pernah menubuhkan hubungan diplomatik, dengan Riyadh enggan mengiktiraf negara Yahudi itu. Tahun lepas, pegawai Saudi dan Israel mengadakan perbincangan mengenai kemungkinan normalisasi hubungan bilateral di bawah pengantaraan AS. Walau bagaimanapun, serangan oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas pada 7 Oktober dan operasi IDF seterusnya di Gaza dilaporkan meletakkan proses itu dalam keadaan tergantung.

Semasa temubual dengan CNN, yang disiarkan pada Ahad, bin Farhan ditanya sama ada boleh ada hubungan normalisasi antara Arab Saudi dan Israel tanpa jalan yang kredibel dan tidak boleh dibatalkan ke arah negara Palestin.

“Itulah satu-satunya cara kita akan mendapat manfaat. Jadi, ya, kerana kita perlu kestabilan dan hanya kestabilan akan datang melalui penyelesaian isu Palestin,” beliau menjawab.

Diplomat tertinggi Arab Saudi mengutuk serangan Israel ke atas Gaza, dengan berkata Riyadh berfokus untuk memastikan pertumpahan darah berakhir.

“Apa yang kita lihat ialah orang Israel sedang menghancurkan Gaza, penduduk awam Gaza. Ini sama sekali tidak perlu, sama sekali tidak dapat diterima dan perlu berhenti,” kata bin Farhan.

Menurut data terkini dari kementerian kesihatan Gaza, jumlah kematian daripada operasi tentera Israel di enklaf Palestin itu telah mencapai 25,105, dengan 62,681 lagi cedera. PBB berkata bulan lepas bahawa 85% daripada penduduk Gaza telah dipindahkan dalaman, manakala 60% infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah.

Serangan Hamas ke atas Israel tahun lepas meninggalkan kira-kira 1,200 orang mati dan 240 orang lagi diambil tebusan. Lebih separuh daripada mereka masih dalam tahanan.

CNN merekod temubualnya dengan bin Farhan di tepi-tepi Forum Ekonomi Dunia di Davos minggu lepas. Semasa acara di Banjaran Alps Switzerland itu, diplomat Arab Saudi itu juga berkata Riyadh akan “tentu sahaja” mengiktiraf Israel sebagai sebahagian daripada persetujuan yang akan termasuk penyelesaian dua negara antara orang Israel dan Palestin.

Pada Khamis, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menolak kemungkinan negara Palestin berdaulat, dengan berkata “Israel perlu mengekalkan kawalan keselamatan ke atas semua wilayah barat Sungai Jordan.” Negara itu tidak akan bersetuju dengan apa-apa selain “kemenangan mutlak” di Gaza, beliau tegas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.