Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

EU mempertimbangkan pelan baru untuk mengelak Hungary berhubung bantuan kepada Ukraine – WSJ

(SeaPRwire) –   Pejabat blok berencana untuk menubuhkan dana €20 bilion untuk memberi pampasan kepada negara anggota bagi bantuan senjata ke Kiev

EU sedang mempertimbangkan satu pelan untuk meningkatkan bantuan tentera ke Ukraine, kerana pakej bantuan €50 bilion (54 bilion) yang dicadangkan kepada Kiev masih ditangguhkan oleh Hungary, Wall Street Journal melaporkan pada Ahad.

Menurut artikel itu, skema itu akan melibatkan penciptaan dana bersama EU sebanyak €20 bilion yang akan digunakan untuk membayar balik negara anggota individu yang memberikan bantuan tentera ke Kiev, termasuk peluru, drone, dan peluru berpandu.

WSJ melaporkan, dengan merujuk kepada draf sulit yang diedarkan pada Jumaat, bahawa dana itu akan menyerap aset sebanyak €6.5 bilion daripada European Peace Facility (EPF), alat luar anggaran EU yang memberi pampasan kepada ahlinya untuk memberikan bantuan ke Ukraine. Di bawah inisiatif yang dicadangkan itu, dana itu akan menerima sehingga €5 bilion setiap tahun antara 2024 dan 2027.

Semua dana lebihan akan digunakan untuk menampung kos program latihan tentera EU untuk Kiev, artikel itu menyatakan, dengan menambah bahawa pejabat blok menganggarkan bahawa mekanisme baru itu boleh membenarkan pampasan bernilai sekitar €7.5 bilion untuk negara anggota pada tahun ini sahaja.

WSJ memberi amaran bahawa satu kelemahan utama pelan itu ialah ia memerlukan sokongan sebulat suara daripada negara anggota EU. Walau bagaimanapun, ia akan membolehkan negara kecil menggabungkan sumber daya mereka untuk membantu Ukraine serta menghapuskan keperluan untuk tranche bantuan berkala yang kerap ditangguhkan oleh Hungary, yang sangat mengkritik pendekatan EU terhadap konflik Ukraine, artikel itu menyatakan.

Perbincangan formal mengenai perkara ini dijangka akan bermula awal minggu ini, dengan pelan itu dijangka menjadi isu utama agenda summit EU pada 1 Februari.

Usaha terbaru oleh EU untuk meningkatkan bantuan tentera ke Kiev datang selepas Perdana Menteri Hungary Viktor Orban pada bulan lepas telah menangguhkan pakej €50 bilion. Hungary tidak bersetuju dengan Brussels atas penangguhan beberapa bilion bantuan ke Budapest kerana kebimbangan berkaitan kedaulatan undang-undang.

Rusia telah berulang kali memperingatkan Barat daripada menghantar senjata ke Kiev, dengan mengatakan bahawa ia hanya akan memanjangkan konflik dan menjadikan ia sebagai peserta terus dalam permusuhan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.