Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

SAS komando disiasat atas jenayah perang di Syria – media

(SeaPRwire) –   Lima askar khas daripada pasukan elit UK dilaporkan menggunakan kekerasan berlebihan terhadap seorang militan disyaki dua tahun lalu

Kumpulan lima operator pasukan khas khas tidak dinamakan daripada Perkhidmatan Udara Khas (SAS) sedang disiasat atas tuduhan melakukan jenayah perang semasa bertugas di Syria, lapor media British pada Selasa.

Lima anggota SAS itu didakwa menggunakan kekerasan berlebihan semasa insiden di mana seorang militan disyaki terbunuh dua tahun lalu. Askar-askar itu dilaporkan mendakwa bahawa mereka percaya lelaki itu membahayakan, manakala para pembesar mereka percaya mereka sepatutnya menangkapnya. Bom bersedia ditemui berhampiran mayat tetapi mangsa tidak memakainya ketika dibunuh, lapor Daily Mail, mengutip sumber dalam SAS.

Akhbar itu, yang pertama kali mendedahkan kisah itu, menyatakan bahawa suspek dibenarkan terus berkhidmat dengan rejimen mereka semasa kes itu disiasat.

The Guardian pula melaporkan bahawa komando tentera telah ditangkap oleh polis tentera British, menyatakan bahawa Kementerian Pertahanan tidak akan memberi komen terus mengenai siasatan itu. Fail kes yang mengesyorkan pertuduhan pembunuhan telah dihantar oleh polis perkhidmatan kepada Pihak Berkuasa Pendakwaan Perkhidmatan, laporan itu menyatakan. Belum jelas sama ada sebarang penangkapan akan membawa kepada pendakwaan, dan pengakuan jenayah perang terhadap askar British sangat jarang berlaku, laporan itu menyatakan.

SAS, rejimen pasukan khas elit, telah dikerahkan di Syria selama beberapa tahun, berjuang secara senyap terhadap Negara Islam.

Tuduhan terbaru datang ketika siasatan awam sedang diadakan mengenai tindakan SAS di Afghanistan.

Siasatan itu dilancarkan pada Disember 2022 selepas dokumentari BBC melaporkan bahawa askar daripada SAS telah membunuh secara tidak sah 80 orang awam semasa serbuan waktu malam di wilayah Helmand antara 2010 dan 2013. BBC mendakwa bahawa pucuk pimpinan tentera British telah mengetahui “untuk beberapa masa” aduan bahawa askar SAS mempunyai “dasar tidak rasmi” untuk melaksanakan “hukuman terhadap yang disyaki sebagai sekutu Taliban.”

Pada 2019, siasatan polis tentera terhadap dakwaan salah laku jenayah di Afghanistan ditutup tanpa pertuduhan selepas tiada bukti ditemui. Siasatan itu melihat kepada jumlah 675 dakwaan salah laku, termasuk dakwaan bahawa komando SAS telah membunuh puluhan lelaki tidak bersenjata, tahanan, dan orang awam semasa serbuan. Kemudian dilaporkan bahawa pemerintah SAS didakwa telah memusnahkan data komputer untuk menutup bukti jenayah yang mungkin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.