Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Saintis menemui ‘cacing super’ Chernobyl

(SeaPRwire) –   Nematoda ditemui di zon sangat radioaktif tidak menunjukkan sebarang kerosakan DNA

Sebuah pasukan penyelidik Amerika Syarikat telah mendapati DNA spesies cacing biasa kelihatan kebal terhadap kerosakan kronik radiasi di Kawasan Pengecualian Chernobyl. Kawasan ini telah ditutup kepada manusia sejak kejadian melebur loji kuasa nuklear 1986.

Profesor Biologi Universiti New York (NYU) Matthew Rockman dan pembantu penyelidik pasca kedoktoran Sophia Tintori melawat Kawasan Pengecualian Chernobyl (CEZ) pada tahun 2019 dan mengumpul sampel spesies cacing nematoda yang dipanggil Oscheius tipulae.

“Cacing-cacing ini hidup di mana-mana, dan mereka hidup dengan cepat, jadi mereka melalui puluhan generasi evolusi manakala vertebrata biasa masih memakai kasut,” kata Rockman dalam kenyataan akhbar mengumumkan keputusan kajian minggu ini.

Bersenjatakan pengira Geiger dan berpakaian pelindung, mereka mengumpul sampel tanah, buah-buahan busuk dan bahan organik lain yang mengandungi cacing, memilih lokasi dengan jumlah radiasi yang berbeza.

Rockman dan Tintori menjujuk semula genom 15 cacing yang dikumpulkan dari Chernobyl dan membandingkannya dengan lima garis keturunan nematoda dikumpulkan di tempat lain. Walaupun garis keturunan cacing berbeza dalam bagaimana mereka menangani kerosakan DNA, perbezaan ini tidak berkoresponden dengan tahap radiasi di tapak pengumpulan.

Para penyelidik “tidak dapat mengesan tandatangan kerosakan radiasi” pada cacing Chernobyl, kata mereka. Sambil berhati-hati untuk tidak tergesa-gesa membuat kesimpulan, Tintori dan Rockman menyatakan harapan penyelidikan ini boleh berguna dalam merawat kanser, contohnya. Kajian mereka telah diterbitkan dalam jurnal .

Satu kajian terkini Princeton juga mendapati serigala yang hidup di CEZ mempunyai ketahanan tinggi terhadap kanser.

Salah satu daripada empat reaktor Loji Kuasa Nuklear Chernobyl meletup pada bulan April 1986, melepaskan 400 kali lebih banyak radiasi berbanding bom atom yang diletupkan di Hiroshima, Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Lebih 100,000 orang telah dipindahkan dari bandar berhampiran Pripyat. Keseluruhan kawasan, kira-kira 100 km utara Kiev, telah dianggap tidak selamat untuk dihuni manusia sejak itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.