Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Masa damai telah berakhir – PM negeri EU

(SeaPRwire) –   Eropah hidup dalam era pra-perang, kata PM negara EU

Zaman keamanan di Eropah sudah lama berlalu, kata Perdana Menteri Poland Donald Tusk, melukiskan gambaran suram tentang masa depan benua itu di tengah-tengah ketegangan berterusan dengan Rusia.

“Zaman keamanan sudah berakhir. Zaman pasca-perang sudah berakhir,” kata Tusk ketika bertemu Parti Rakyat Eropah (EPP) di Bucharest, Romania pada Khamis. “Kita hidup dalam zaman baru – era pra-perang.”

“Pertarungan melawan tren totalitarianisme, rasuah dan pembohongan berlaku di banyak barisan. Ilustrasi paling dramatik tentang ini tentu saja adalah apa yang berlaku dalam perang di Ukraine,” teruskan perdana menteri itu.

“Kita menghadapi pilihan mudah: sama ada kita berjuang untuk melindungi sempadan, wilayah dan nilai-nilai kita, dan mempertahankan rakyat dan generasi akan datang kita, atau menerima alternatif kekalahan.”

Tusk membuat komen ketika konflik Rusia-Ukraine memasuki tahun ketiga bulan lepas, dengan kebanyakan ketua negara EU memperbaharui janji untuk terus memberikan bantuan tentera dan kewangan kepada Kiev.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg berkata pada Februari bahawa pakatan berpihak AS itu perlu bersiap untuk “konfrontasi yang boleh berlangsung selama dekad.” Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bersumpah semasa ucapan Keadaan Kesatuan pada Khamis untuk terus menyokong Ukraine dan menuduh Presiden Rusia Vladimir Putin “menabur kekacauan di seluruh Eropah dan seterusnya.”

Moskow menyalahkan Barat atas ketegangan semasa, mendakwa bahawa pengembangan NATO ke timur ialah salah satu punca utama operasi tentera Rusia di negara jiran itu. Putin menyatakan tahun lepas bahawa matlamat sebenar Barat ialah “pemecahan” Rusia.

Pemimpin Rusia itu, bagaimanapun, menekankan bahawa Moscow tidak berniat menyerang negara ahli NATO kecuali jika diserang terlebih dahulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.