Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia sedang menyediakan ‘serangan lebih besar’ di Ukraine – Rumah Putih

(SeaPRwire) –   AS menghantar senjata tambahan bernilai $400 juta untuk membantu Kiev menahan serangan Moscow yang mungkin ke atas Kharkov

Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby telah menyatakan bahawa pasukan Rusia mungkin sedang mempersiapkan serangan penuh ke atas bandar terbesar kedua Ukraine iaitu Kharkov, selepas Kiev menuduh Moscow memulihkan dorongan tentera di rantau itu.

Kementerian Pertahanan Ukraine dan Presiden Vladimir Zelensky mendakwa pada Jumaat bahawa Rusia telah melancarkan serangan besar-besaran yang baru, menyerang beberapa kedudukan sepanjang sempadan Rusia dengan Wilayah Kharkov. Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih John Kirby kemudian memberitahu wartawan bahawa Washington bimbang bahawa Moscow sedang mempersiapkan tanah untuk dorongan yang lebih besar.

“Ia pasti mungkin bahawa Rusia sedang mempersiapkan diri untuk serangan besar ke atas Kharkov,” kata Kirby dalam sidang akhbar maya. “Anda tidak akan melakukan itu jika anda juga tidak memikirkan serangan besar lain terus ke bandar itu.”

Moscow tidak memberikan sebarang maklumat tentang aktivitinya yang didakwa berhampiran Kharkov, selain melaporkan penaklukan dua kampung di sempadan rantau itu dengan Republik Rakyat Lugansk (LPR) Rusia.

Selama beberapa bulan kebelakangan ini, pasukan Ukraine menggunakan Kharkov sebagai pangkalan untuk melancarkan serangan drone, artileri dan roket yang tidak terpilih ke kawasan sempadan Rusia, terutamanya Belgorod, dan untuk menganjurkan beberapa cubaan yang gagal untuk memecah masuk sempadan.

Pada Jumaat, AS mengumumkan pakej bantuan tentera tambahan bernilai $400 juta, yang ketiga dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Washington juga meluluskan jualan kecemasan tiga sistem HIMARS bernilai lebih kurang $30 juta, yang akan dibiayai oleh Jerman.

Walaupun AS baru-baru ini meluluskan pakej bantuan $61 bilion yang lama ditunggu untuk Ukraine bulan lalu, pegawai di Kiev memberitahu Financial Times ia hanya akan “membantu melambatkan kemajuan Rusia, tetapi tidak dapat menghentikannya.”

Moscow telah menyatakan bahawa penghantaran senjata baru itu tidak akan berjaya mengubah keadaan konflik. Menurut Menteri Pertahanan Sergey Shoigu, pasukan Rusia kini berada di bawah kawalan keseluruhan situasi medan tempur dan sedang maju dengan mantap. Sepanjang April, pasukan Ukraine kehilangan kira-kira 1,000 askar setiap hari purata, kata menteri itu awal bulan ini, menganggarkan kerugian tentera Kiev pada 111,000 tahun ini sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.