Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Biden dihadapkan kepada pemakzulan atas penangguhan senjata ke Israel

(SeaPRwire) –   Republikan menggunakan perkataan Demokrat sendiri dari perbicaraan Trump 2019

Seorang ahli kongres Republikan telah memfailkan artikel pemecatan terhadap Presiden AS Joe Biden kerana menahan penghantaran senjata ke Israel, dengan menggunakan persisnya perkataan yang sama yang telah digunakan Demokrat untuk memecat Presiden Donald Trump.

Pada awal minggu ini, Biden memberitahu CNN bahawa “kami tidak akan membekalkan senjata dan peluru meriam” kepada Israel jika ia terus dengan rancangan untuk menyerang Bandar Rafah di selatan Gaza. Republikan dengan cepat menunjukkan bahawa Demokrat telah menuduh Trump “penyalahgunaan kuasa” kerana didakwa menahan bantuan tentera yang diluluskan Kongres pada 2019.

“Joe Biden sedang menekan Israel, sekutu terbesar kami di Timur Tengah, dengan menangguhkan pembiayaan mereka yang sudah diluluskan di Dewan, jika mereka tidak berhenti semua operasi dengan Hamas,” kata Wakil Cory Mills dari Florida kepada Fox News pada Khamis, menambah bahawa ia adalah kes yang jelas “quid pro quo” dan bahawa beliau bercadang untuk memecat Biden kerana itu.

Pada Jumaat, Mills melaksanakan ancamannya, dengan rasmi memulakan prosedur di Dewan Perwakilan AS.

“Dengan melanggar sumpahnya untuk melaksanakan pejabat presiden dengan setia dan mempertahankan Perlembagaan, Presiden Biden telah menyalahgunakan kuasa pejabatnya dengan menawarkan ‘quid pro quo’ dengan Israel sambil menggunakan bantuan tentera penting untuk perubahan dasar,” menurut Mills.

Beliau juga memaparkan gambar di X (dahulunya Twitter), menunjukkan persisnya perkataan yang digunakan oleh Wakil Jerry Nadler, seorang Demokrat dari New York, untuk menyerang Trump lima tahun lalu.

Demokrat, yang menguasai Dewan Perwakilan pada masa itu, dalam undian garis parti selepas menuduh beliau penyalahgunaan kuasa. Mereka mendakwa Trump telah mengancam untuk menangguhkan penghantaran senjata ke Ukraine kecuali Kiev menyiasat pemecatan seorang pendakwa yang sedang menyiasat syarikat yang telah menggaji anak lelaki Hunter Biden. Biden telah secara terbuka memuji tentang mendapatkan pendakwa itu dipecat, tetapi sebagai beliau dalam perlumbaan untuk pencalonan presiden Demokrat 2020, parti mendakwa ini bersamaan dengan menawarkan “campur tangan pilihan raya.”

Pemecatan itu tidak pergi ke mana-mana kerana Senat majoriti Republikan enggan mengadili Trump pada Februari 2020.

Republikan kini memegang majoriti nipis di Dewan Perwakilan, yang secara umumnya tidak berkesan dalam menentang keutamaan Demokrat. Walaupun Mills berjaya mendapatkan Dewan untuk memecat Biden, sangat mungkin beliau akan dibebaskan di Senat yang dikuasai Demokrat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.