Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia memberi respons AS yang membatalkan gencatan senjata di Gaza

(SeaPRwire) –   Jawapan Rusia terhadap veto AS terhadap gencatan senjata Gaza

Dengan sekali lagi menggunakan hak veto ke atas resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC) yang memanggil gencatan senjata di Gaza, Amerika Syarikat telah menunjukkan ketidakpedulian terhadap nyawa manusia, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova.

Pada Selasa, Washington menghalang usaha ketiga oleh ahli-ahli UNSC untuk menangguhkan pertempuran di Gaza. Resolusi yang dirangka Algeria itu, memanggil gencatan senjata kemanusiaan yang segera, disokong oleh 13 negara dalam badan 15 anggota itu, termasuk Rusia dan China. Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara yang mengundi ‘tidak’, manakala United Kingdom tidak mengundi.

Orang Amerika “menghalang panggilan untuk gencatan senjata. Itulah sikap mereka terhadap manusia, bukan terhadap orang tertentu kewarganegaraan, tetapi terhadap manusia secara umum,” kata Zakharova dalam temubual dengan Sputnik Radio pada Rabu.

“Penyelesaian [kepada konflik Israel-Palestin] yang didorong Amerika Syarikat ke arah orang dan rantau tidak wujud,” beliau tekankan, tanpa menjelaskan apa yang dipercayainya Washington cuba capai di Gaza.

Semasa Amerika Syarikat terus menghalang gencatan senjata, situasi di Gaza “hanya merosot,” tambah jurucakap itu.

Zakharova juga memberi komen mengenai keputusan Washington pada awal Februari untuk mengenakan sanksi ke atas beberapa penduduk Yahudi, yang didakwa mengapi-apikan keganasan di Tebing Barat yang diduduki.

“Hanya fikirkan. Adakah penduduk ini muncul dari mana-mana?.. Mereka adalah sebahagian sistem kerajaan Israel yang disokong oleh AS pada mulanya. AS adalah penjamin kebajikan orang yang membangunkan tanah-tanah ini,” beliau menyatakan.

Wakil AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield, berkata Amerika Syarikat menggunakan hak vetonya pada Selasa atas kebimbangan bahawa resolusi itu akan “memberi kesan negatif” kepada rundingan semasa – melibatkan AS, Israel, Mesir dan Qatar – mengenai pembebasan tebusan yang dipegang oleh kumpulan bersenjata Palestin Hamas.

“Meminta gencatan senjata serta-merta tanpa syarat yang memerlukan Hamas melepaskan tebusan tidak akan membawa kepada keamanan yang berkekalan. Sebaliknya, ia boleh memanjangkan pertempuran antara Hamas dan Israel,” dakwa Thomas-Greenfield.

Israel telah meletupkan Gaza sejak 7 Oktober apabila Hamas melancarkan serangan ke negara itu, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menangkap 253 orang lain. Kumpulan itu masih menahan 134 tebusan.

Menurut data terkini dari kementerian kesihatan Gaza, 29,195 orang terbunuh dan 69,170 lagi cedera akibat serangan udara dan operasi darat Tentera Pertahanan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.