Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rusia, China fikir untuk tempatkan loji nuklear di Bulan – Roscosmos

(SeaPRwire) –   Ketua Roscosmos Yury Borisov telah menyatakan bahawa usaha sama dengan Beijing mungkin memasang loji nuklear untuk menjana tenaga di tapak penempatan bulan

Pegawai-pegawai angkasa Rusia dan China sedang “mempertimbangkan serius” projek bersama untuk memasang stesen kuasa nuklear di Bulan dalam tempoh kira-kira sepuluh tahun lagi untuk menjana elektrik bagi penempatan masa depan di Bulan, Ketua Roscosmos Yury Borisov telah mendedahkan.

Borisov, bekas timbalan perdana menteri yang dilantik mengetuai agensi angkasa Rusia pada 2022, mendakwa pada Selasa bahawa teknologi yang diperlukan untuk pembangunan nuklear di Bulan sudah hampir siap. “Hari ini kami sedang mempertimbangkan projek serius – pada ketika 2033-2035 – untuk menghantar dan memasang unit kuasa di permukaan bulan bersama rakan sekerja kami dari China,” katanya di Festival Belia Sedunia berhampiran Sochi.

Tenaga nuklear boleh menjadi penyelesaian untuk menyediakan tenaga yang diperlukan bagi penempatan di Bulan, kata Borisov. Panel suria tidak akan mampu menjana cukup elektrik, katanya. Robotik akan digunakan untuk memasang reaktor itu.

“Ini adalah cabaran yang sangat serius,” kata pengarah Roscosmos itu. “Ia perlu dilakukan secara automatik, tanpa kehadiran manusia.”

Borisov menambah bahawa satu-satunya halangan teknologi yang belum diselesaikan adalah penyelesaian untuk mendinginkan reaktor itu. “Kami sedang bekerja pada kapal tunda angkasa,” katanya. “Struktur siklopi raksasa ini akan mampu – berkat reaktor nuklear dan turbin berkuasa tinggi – untuk mengangkut kargo besar dari satu orbit ke orbit yang lain, mengumpul sampah angkasa dan terlibat dalam banyak aplikasi lain.”

Perbualan mengenai reaktor bulan datang ketika apa yang diperhatikan oleh sesetengah pemerhati sebagai perlumbaan angkasa moden antara AS dan sekutunya di satu pihak dengan Rusia dan China di pihak yang lain. Ketua Pemerintah Angkasa AS Jeneral Stephen Whiting mendakwa China sedang membangunkan keupayaan ketenteraan angkasa berdasarkan dengan “menakjubkan”, manakala Kementerian Pertahanan China telah memperingatkan bahawa Washington sedang memimpin dorongan berbahaya untuk mempersenjatai angkasa luar.

Pengerusi Jawatankuasa Perisikan Dewan Perwakilan AS Mike Turner menuduh pada bulan lepas bahawa Rusia cuba untuk menghantar pencegat peluru berpandu di angkasa – mungkin dengan kepala peledak nuklear – untuk meningkatkan keupayaan anti-satelitnya. Presiden Rusia Vladimir Putin menjawab dengan menyatakan bahawa Amerika Syarikat menggunakan untuk mendapatkan kelebihan negosiasi mengenai pembatasan senjata berpandu di angkasa.

Borisov menekankan bahawa Rusia tidak mempunyai rancangan untuk menempatkan senjata nuklear di angkasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.