Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Hamas bertindak balas pelan gencatan senjata yang disokong Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan telah menekankan bahawa semua pasukan Israel mesti ditarik keluar dari enklaf sebelum pertukaran tahanan boleh berlaku

Hamas telah menolak rangka kerja cadangan gencatan senjata sementara yang dibantu antarabangsa di Jalur Gaza, dengan menyatakan tiada pertukaran tahanan boleh berjalan sehingga tuntutan mereka – termasuk penarikan semua pasukan Israel dari enklaf Palestin – dipenuhi.

“Kami telah mengesahkan syarat-syarat kami untuk gencatan senjata: penarikan lengkap dari sektor, kembalinya penduduk yang dipindahkan ke kawasan yang mereka tinggalkan, terutamanya di utara, dan penyediaan bantuan, bantuan dan pembinaan yang mencukupi,” pemimpin kanan Hamas berkata pada hari Selasa dalam sidang akhbar di Beirut.

Hamdan membuat komen-komennya beberapa jam selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan Setiausaha Negara Antony Blinken berkata terpulang kepada Hamas untuk menerima cadangan gencatan senjata yang dicadangkan, yang akan menangguhkan perang dengan Israel selama sekurang-kurangnya enam minggu, sebelum cuti Ramadan. Pengantara AS, Mesir dan Qatar sedang berusaha menyediakan persetujuan untuk melegakan bencana kemanusiaan di Jalur Gaza dan membolehkan pertukaran tebusan Hamas untuk orang Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Walaupun kerajaan Israel dilaporkan bersetuju dengan rangka kerja cadangan gencatan senjata yang dicadangkan, tuntutan bahawa negara Yahudi itu menarik semua pasukannya dan memulakan pembinaan semula kawasan-kawasan Gaza yang dirobohkan kelihatan tidak realistik. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menekankan bahawa mana-mana gencatan senjata hanya akan menangguhkan “kemenangan penuh” sementara untuk pasukannya, yang akan memerlukan penghapusan Hamas, pembebasan tebusan, dan memastikan bahawa Gaza tidak akan pernah lagi menjadi ancaman kepada Israel. Hamas perlu menarik diri dari tuntutan mereka untuk membuat gencatan senjata sementara itu mungkin, Netanyahu telah menekankan.

Presiden Amerika Syarikat Joe Biden memberitahu wartawan pada hari Selasa bahawa pengantara Israel telah bekerjasama dengan pengantara dan tawaran “rasional” telah dibuat kepada Hamas. Media negara Mesir melaporkan bahawa rundingan sedang “menghadapi halangan” tetapi perbincangan gencatan senjata akan berterusan pada hari Rabu di Kaherah.

Pentadbiran Biden telah meningkatkan tekanan ke atas kerajaan Israel dalam beberapa hari kebelakangan ini untuk membolehkan aliran lebih banyak trak bantuan ke Jalur Gaza dan bersetuju dengan gencatan senjata. Timbalan Presiden AS mengisytiharkan pada hari Ahad bahawa situasi di Jalur Gaza adalah “bencana kemanusiaan,” menambah, “kemanusiaan kita bersama memaksa kita bertindak.

Lebih daripada 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak perang meletus pada bulan Oktober, apabila militan Hamas melancarkan serangan kejutan ke atas kampung-kampung Israel selatan. Militan itu membunuh lebih 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Serangan udara Israel yang berikutnya mengusir kira-kira 85% penduduk enklaf yang terkepung itu, dan dianggarkan 570,000 orang Gaza sedang kelaparan, menurut PBB.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.