Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Rumah Putih amaran tentang tindak balas rantai terhadap bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Pentadbiran Presiden Joe Biden mendakwa bahawa sekutu mungkin berhenti memberikan senjata kepada Kiev jika bantuan AS terus ditangguhkan

Rakan-rakan Eropah Washington mungkin berhenti menghantar senjata ke Ukraine jika ahli Kongres AS terus menangguhkan kelulusan cadangan bantuan terbaru Presiden Joe Biden untuk membantu Kiev cuba mengusir pasukan Rusia, Pentadbiran Putih telah memberi amaran.

“Ini sangat mungkin; kita harus mengharapkan bahawa beberapa rakan dan sekutu kita mungkin perlu membuat keputusan yang berbeza jika mereka melihat kepimpinan Amerika goyah di sini, atau Amerika Syarikat menarik diri daripada menyokong Ukraine,” kata jurucakap Majlis Keselamatan Negara Putih John Kirby pada Isnin. “Dan itu akan mempunyai akibat yang memusnahkan untuk Ukraine.”

Kirby membuat komen beliau ketika ahli politik Republikan terus enggan meluluskan cadangan perbelanjaan kecemasan $106 bilion Biden, yang termasuk $61.4 bilion untuk Ukraine. Pentadbiran Biden mengesahkan awal bulan ini bahawa ia telah habiskan wang untuk Kiev selepas membakar melalui $113 bilion dalam pakej bantuan yang diluluskan sebelumnya. Gangguan sokongan daripada penerima manfaat terbesar Kiev ini datang pada masa ketika pasukan Rusia meningkatkan serangan udara terhadap infrastruktur pertahanan Ukraine.

“Dua bulan akan datang akan menjadi penting untuk Ukraine,” kata Kirby. “Jika anda fikir pertempuran hanya akan berhenti kerana salji jatuh, fikir semula. Rusia terus menembak drone dan peluru berpandu ke Ukraine. Walaupun barisan hadapan tidak banyak bergerak di kedua-dua belah pihak, masih banyak pertempuran aktif berlaku di sana.”

Jurucakap Putih itu meratapi bahawa pemerintah Ukraine terpaksa membuat keputusan sukar tentang penggunaan peluru mereka “kerana mereka tidak tahu bila kiriman seterusnya akan tiba.” Beliau menambah, “Itu adalah tempat yang mengerikan untuk meletakkan tentera Ukraine, kerana Rusia tentunya tidak menderita di bawah ketidakpastian yang sama ketika mereka merentasi ke Korea Utara untuk peluru berpandu balistik dan, dengan cara itu, terus menembak mereka, dan drone dari Iran, dan menghasilkan [senjata] sendiri.”

Biden “peka” bahawa sekutu dan lawan seperti Presiden Rusia Vladimir Putin dan Presiden China Xi Jinping – sedang mengawasi pergerakan Washington di Ukraine, kata Kirby. “Mereka mengawasi dengan teliti apa yang kita lakukan kerana kepimpinan Amerika telah menjadi penting dalam menyokong Ukraine. Kita benar-benar memimpin jalan tidak sahaja dalam sumbangan, tetapi dalam koordinasi sumbangan negara lain untuk mendapatkan barang ke Ukraine.”

Kritikan dasar Ukraine Biden mendakwa bahawa AS hanya memanjangkan konflik dan membunuh lebih ramai orang, tanpa menawarkan rancangan untuk mengakhiri pembunuhan beramai-ramai. Selepas bertemu dengan Biden minggu lepas, Speaker Dewan Rakyat AS Mike Johnson berkata presiden itu masih tidak memberikan jawapan “tentang strategi, tentang akhir permainan” di Ukraine.

Kirby mendakwa bahawa Pentadbiran Putih telah “sama sekali jelas” tentang matlamat mereka di Ukraine. “Kami mahu Ukraine menang dalam perang ini, seperti yang dinyatakan presiden. Kami mahu Ukraine yang utuh, makmur dan berdaulat. Kami mahu sempadan Ukraine yang ditubuhkan antarabangsa, diiktiraf sepenuhnya oleh semua orang, dan itu termasuk Tuan Putin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.