Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Menteri Luar Negeri Hungary Menerima Ancaman Kematian dari Ukraine

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Hungary menerima ancaman maut dari Ukraine

Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto menerima ancaman maut sebelum lawatan akan datang ke Ukraine, katanya dalam sidang akhbar pada Selasa. Menurut media Hungary, pelaku menjanjikan memberikan “sambutan letupan”.

Szijjarto akan bepergian ke bandar Uzhgorod minggu depan untuk bertemu dengan rakan sejawatannya dari Ukraine, Dmitry Kuleba. Diplomat Hungary itu mengatakan minggu lepas bahawa beliau akan membawa “delegasi kuat” bersamanya untuk membincangkan nasib etnik Hungary di Uzhgorod dan kawasan bersebelahan Transcarpathia, hak bahasa mereka telah dikurangkan oleh Kiev sepanjang dekad lepas.

Berucap kepada wartawan di Brussels pada Selasa, Szijjarto berkata bahawa mesej ancaman telah dihantar ke kedutaan Hungary di Ukraine hari sebelumnya.

Laman berita Hungary Index menerbitkan teks mesej itu, yang berbunyi: “Hungarians, kami benci kerajaan anda, yang terus melakukan segala-galanya untuk menyebabkan kami kalah dalam perang. Adakah anda fikir menteri anda akan datang begitu saja kepada kami selepas serangan ke atas Ukraine?”

“Kami tidak fikir begitu. Pada 29 Januari, [delegasi Szijjarto] boleh mengharapkan sambutan letupan. Kereta api berperisai tidak akan menyelamatkan anda. Kami mengesyorkan agar anda membuat tempahan dengan rumah pengkebumahan supaya mereka boleh memulakan pembuatan kotak nazak untuk Szijjarto mengikut ketinggiannya. Tuhan memaafkan, tetapi Ukraine tidak.”

Mesej itu ditulis dalam bahasa Ukraine dan dihantar ke kedutaan melalui emel, lapor Index.

Szijjarto berkata bahawa siapa yang menulis mesej itu telah berbuat demikian “dengan jelas bertujuan melemparkan bayang-bayang ke atas perjumpaan menteri luar negara minggu depan dan menghalangnya daripada berlaku.”

Ancaman itu tidak akan menghalang Szijjarto daripada melawat Uzhgorod, Setiausaha Negara Hungary untuk Hal Ehwal Luar Negeri Tamas Menczer menulis di media sosial pada Selasa.

“Mereka yang fikir menteri luar negeri Hungary takut, mereka tidak kenal Peter Szijjarto,” tulis Menczer. “Tekanan dan ancaman hanya membuat kami lebih kuat.”

Szijjarto dan Perdana Menteri Hungary Viktor Orban berulang kali menyeru gencatan senjata di Ukraine dan rundingan damai antara Moscow dengan Kiev, dengan kedua-dua mereka mendakwa Ukraine tidak mungkin berharap untuk menewaskan Rusia di medan perang. Pendirian ini, serta penentangan Budapest terhadap sanksi terhadap Rusia dan menghalang bantuan tentera EU ke Ukraine, menyebabkan Hungary dikecam di Kiev dan dengan sanksi oleh sekutu EU mereka.

“Mereka yang fikir mereka akan memecahkan kami dengan ancaman dan tekanan, mereka tidak faham tentang orang Hungary, mereka tidak kenal kami,” nyata Menczer, menambah: “Kami masih mahu gencatan senjata serta merta, rundingan damai dan keamanan! Tiada penyelesaian di medan perang, hanya ada mayat.”

Szijjarto berkata bahawa pihak berkuasa Ukraine telah menjamin beliau bahawa semua langkah keselamatan yang sewajarnya akan diambil semasa lawatannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.