Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Ribuan rakyat Ukraine menjadi tunawisma di UK – laporan

(SeaPRwire) –   Hubungan antara pelarian dan tuan rumah British mereka pecah, menurut kajian kerajaan

Sekurang-kurangnya 15,000 pelarian Ukraine telah mencari sokongan kelaparan selepas hubungan mereka dengan penaja British mereka pecah atau berakhir, menurut laporan yang diterbitkan oleh kerajaan UK pada hari Jumaat.

Setakat Januari, Kira-kira 141,000 orang Ukraine telah datang ke UK di bawah skim ‘Rumah untuk Ukraine’, yang membayar pemilik rumah British £350 ($444) setiap bulan untuk mengambil warga Ukraine atau keluarga selama enam bulan.

Menjelang akhir Ogos tahun lalu, bagaimanapun, 4,890 ‘isirumah’ Ukraine (seorang ibu dan sekurang-kurangnya seorang anak) yang dibawa di bawah skim itu telah menjadi tunawarga atau hampir menjadi tunawarga, Jawatankuasa Akaun Awam menyatakan dalam . Dengan tambahan 3,000 orang Ukraine tunggal yang mencari sokongan kelaparan dari majlis sebagai akhir Januari, sekurang-kurangnya 15,000 telah ditinggalkan tanpa tempat tinggal selama dua tahun terakhir.

Jumlah 200,000 orang Ukraine telah memohon suaka di UK sejak Februari 2022, dan kira-kira 400 terus tiba setiap minggu, menurut laporan itu.

Laporan itu menyalahkan masalah itu kepada hubungan antara warga Ukraine dan tuan rumah British mereka “pecah,” dan kepada tuan rumah yang enggan memanjangkan kontrak awal enam bulan mereka. Ia tidak menyatakan apa yang menyebabkan kemusnahan hubungan yang kelihatan bagaimanapun.

Angka-angka dalam laporan itu tidak lengkap, kerana sepertiga majlis tempatan gagal berkongsi data kelaparan dengan kerajaan. Begitu juga, kebanyakan pihak berkuasa tempatan tidak merekod mengapa penaja memilih untuk berhenti menyertai skim itu.

Masalah dengan ‘Rumah untuk Ukraine’ sudah jelas pada Ogos 2022, apabila satu oleh Parti Buruh, Liberal Demokrat dan amal kanak-kanak Barnardos memberi amaran bahawa 50,000 orang Ukraine mungkin ditinggalkan tunawarga kerana orang British menarik diri dari skim itu. Laporan itu menyatakan bahawa £350 mungkin tidak cukup pampasan untuk penaja, dan bahawa kebanyakan mereka yang membuka rumah mereka kepada warga Ukraine hanya pernah berniat untuk berbuat demikian secara jangka pendek.

Laporan Jumaat itu menyeru kerajaan untuk “menjamin bekalan penaja yang mencukupi untuk skim itu pada masa hadapan dengan cara yang berpatutan dari segi kos.”

Menjelang akhir September 2023, UK telah menggunakan £2.1 bilion ($2.6 bilion) untuk skim itu.

Pelarian Ukraine diberikan visa tiga tahun untuk kekal di UK. Dengan visa pertama itu dijadualkan untuk tamat pada Mac 2025, kerajaan mengumumkan pada Ahad bahawa ia akan membenarkan mereka yang sudah berada di UK memanjangkan visa mereka selama 18 bulan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.