Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Republikan membalas selepas keputusan Trump

(SeaPRwire) –   Langkah terbaru untuk menghalang bekas Presiden AS daripada mengambil bahagian dalam pencalonan negeri adalah “hiperpartisan pada tahap penuh,” kata seorang pegawai.

Seorang wakil Republikan telah memfailkan prosiding pemecatan terhadap Setiausaha Negara Maine Shenna Bellows selepas beliau menetapkan bahawa Donald Trump tidak layak bertanding dalam pilihan raya perdana Republikan negeri itu pada 2024.

Bellows, seorang Demokrat, menentukan pada petang Khamis lalu bahawa bekas Presiden AS telah melanggar syarat-syarat klausa yang jarang diketahui dalam Perlembagaan Amerika Syarikat dengan menggalakkan pemberontakan di Capitol AS pada 6 Januari 2021.

Langkah itu, kata Bellows, tidak dibuat “ringan,” dan mengikuti keputusan mahkamah agung Colorado untuk menghalang Trump daripada muncul dalam pilihan raya perdana negeri itu.

Cabaran semakin meningkat terhadap kebolehan calon Trump – dan kelayakan undang-undangnya – untuk berdiri sekali lagi untuk jawatan tertinggi di AS berpotensi menetapkan teater politik meletup menjelang pilihan raya November; salvo terbaru yang telah dilancarkan oleh wakil negeri Maine, John Andrews.

“Ini adalah hiperpartisan pada tahap penuh,” tulis Andrews awal Jumaat di media sosial, mengumumkan bahawa beliau telah memfailkan prosiding pemecatan terhadap Bellows kerana keputusannya.

“Setiausaha Negara yang DILANTIK oleh Demokrat legislatif mengharamkan Presiden Trump daripada undian 2024 supaya beliau boleh bersaing untuk kedudukan dalam Pilihan Raya Perdana Demokrat untuk Gabenor 2026,” tambah Andrews. “Negara Kelapa tidak hanya sebuah kedai di pusat membeli-belah.”

Andrews menerangkan bahawa penyampaian prosiding pemecatannya adalah atas dasar Bellows “melarang warganegara Amerika Syarikat dan Presiden ke-45 Amerika Syarikat, yang tidak disabitkan jenayah atau pemecatan, hak mereka untuk muncul dalam pilihan raya perdana Maine.”

Usaha Andrews tidak mungkin berjaya, memandangkan Demokrat memegang majoriti kuat di Dewan Negeri dan Senat negeri.

Dalam undang-undang Maine, setiausaha negara berkuasa untuk menghalang sebarang calon daripada bertanding jika mereka dianggap tidak layak secara perlembagaan. Bellows juga berhak menghalang seseorang calon daripada bertanding jawatan jika pengisytiharan mereka untuk bertanding – yang merangkumi sumpah di mana mereka menyatakan kelayakan untuk jawatan – dianggap palsu.

Kempen Trump telah menyatakan bahawa keputusan Bellows adalah “gangguan pilihan raya.” Walaupun langkah berikutnya bekas presiden itu masih belum jelas, satu laluan adalah cabaran yang mungkin di Mahkamah Tinggi Maine.

Walau bagaimanapun, John Dean, pakar undang-undang yang merupakan peguam Rumah Putih Presiden Amerika Syarikat Richard Nixon, memberitahu CNN pada Khamis bahawa keputusan Maine akan sukar untuk dirayu. “Trump berada dalam kesulitan,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.