Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Gypsy Rose Blanchard dibebaskan awal dari penjara

(SeaPRwire) –   Blanchard dibebaskan awal dari penjara

Gypsy Rose Blanchard, yang plot membunuh ibunya sendiri telah menjadi inspirasi untuk banyak siri jenayah sebenar, telah dibebaskan dari penjara di Amerika Syarikat. Selepas bertahun-tahun menerima pukulan psikologi dan fizikal, Blanchard meyakinkan teman lelakinya untuk menikam ibunya hingga mati.

Blanchard keluar dari Pusat Penjara Chillicothe di Missouri pada waktu pagi awal Khamis lalu, selepas menjalani tujuh tahun daripada hukuman sepuluh tahun untuk pembunuhan jenayah kedua.

Blanchard mengaku bersalah kepada tuduhan jenayah kedua pada tahun 2015, mengakui bahawa dia telah meyakinkan teman lelakinya, Nicholas Godejohn, untuk membunuh ibunya, Dee Dee Blanchard. Pada ketika itu berusia 23 tahun, dia telah memberikan pisau kepada Godejohn yang digunakan dalam jenayah itu, sebelum pasangan itu melarikan diri ke Wisconsin dari Missouri.

Manakala Godejohn dituduh dengan pembunuhan jenayah pertama, pendakwaan enggan mengenakan tuduhan lebih berat ini ke atas Blanchard, selepas terdedah dalam siasatan bahawa dia telah menerima pukulan selama bertahun-tahun daripada ibunya.

Dee Dee Blanchard, telah terdedah, telah memalsukan sijil kelahiran anaknya untuk membuatkan ia kelihatan bahawa dia lebih muda daripada sebenarnya, secara palsu mendakwa bahawa Gypsy Rose mempunyai umur mental seorang kanak-kanak tujuh tahun, dan secara palsu mendakwa bahawa dia menghidap pelbagai penyakit, termasuk distrofi otot, sawan, kanser, dan kecacatan penglihatan.

Kebanyakan orang percaya bahawa Dee Dee Blanchard menghidap Sindrom Munchausen melalui Wakil, iaitu gangguan kesihatan mental di mana penjaga – biasanya ibu bapa – mencipta kesan masalah kesihatan pada orang lain.

Dee Dee mengekalkan Gypsy Rose dalam keadaan kurang makan dan dihubungkan kepada oksigen dan tiub makanan, sementara menganjurkan kempen derma untuk mengutip wang bagi rawatan tidak perlu anaknya. Gypsy Rose Blanchard menjalani beberapa pembedahan sedemikian, termasuklah pengeluaran kelenjar liurnya.

“Saya rasa saya lebih bebas di dalam penjara berbanding hidup bersama ibu saya,” kata Blanchard dalam temubual 2018, “kerana sekarang saya dibenarkan untuk hidup seperti wanita biasa.”

Cerita Blanchard mendapat perhatian antarabangsa selepas BuzzFeed menerbitkan laporan panjang mengenai kes itu pada tahun 2016. Satu dokumentari HBO dikeluarkan pada tahun 2017, diikuti oleh dramatisasi filem di Lifetime dan siri miniseri lapan episod di Hulu pada tahun 2019. Satu lagi siri, ‘The Prison Confessions of Gypsy Rose Blanchard’ akan disiarkan di Lifetime pada bulan Januari.

Godejohn didapati bersalah atas pembunuhan jenayah pertama dan dijatuhi hukuman penjara seumur hidup tanpa kemungkinan pembebasan bersyarat pada tahun 2018. Berucap di mahkamah semasa perbicaraan bekas kekasihnya itu, Blanchard memberitahu mahkamah bahawa dia “telah meyakinkannya untuk berbuat demikian.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.