Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Presiden EU menolak pengisytiharan ‘keadaan pra-perang’ oleh perdana menteri

(SeaPRwire) –   Presiden Poland menolak pengisytiharan ‘keadaan pra-perang’ Perdana Menteri

Tiada ancaman serangan tentera yang bakal meletus di Eropah, kata Presiden Poland Andrzej Duda, berbeza pendapat dengan perdana menteri negaranya. Pada hujung bulan lepas, Donald Tusk mendakwa bahawa benua itu berada dalam “zaman pra-perang.”

Perdana menteri menegaskan ketika itu bahawa “sebarang senario hampir mustahil.” Tusk juga memperingatkan bahawa “tiada seorang pun di Eropah akan merasa selamat” jika Barat gagal memberikan Ukraine senjata yang mencukupi, membenarkan Rusia mendapat kelebihan dalam konflik itu.

Apabila ditanya sama ada beliau berkongsi pandangan suram perdana menteri semasa temubual dengan media Poland Fakt pada Isnin, Duda menjawab tidak. “Jika kita bertindak dengan bertanggungjawab, dan kita telah bertindak dengan bertanggungjawab sehingga kini, tidak akan ada perang, kerana kita akan sentiasa cukup kuat untuk tidak menjadi sasaran serangan,” katanya.

Menurut presiden Poland, penahanan yang boleh dipercayai membantu Barat mencegah Perang Dingin daripada berubah menjadi konfrontasi tentera. Beliau mencadangkan bahawa Barat kini harus mencontohi strategi ini dengan melengkapkan diri.

Beliau juga berkata negaranya bersedia menjadi tuan rumah senjata nuklear sekutu NATO sebagai sebahagian daripada skim berkongsi dalam blok itu jika keputusan sedemikian dibuat.

Awal bulan ini, Setiausaha Pertahanan UK Grant Shapps mengulangi pandangan Tusk, mendakwa bahawa “kita telah berpindah dari zaman selepas perang ke zaman pra-perang.” Beliau menegaskan Barat perlu meningkatkan belanjawan pertahanannya.

Setiausaha Tinggi Kesatuan Eropah untuk Hal Ehwal Luar dan Keselamatan Josep Borrell kemudiannya menyatakan bahawa “kemungkinan perang konvensional berintensiti tinggi di Eropah bukan lagi angan-angan.”

Moskow berulang kali menafikan niat menyerang negara-negara ahli NATO. Presiden Rusia Vladimir Putin menolak dakwaan itu sebagai “tidak masuk akal,” mencadangkan bahawa penyokong Kiev menggunakan ancaman serangan Rusia untuk “mengeluarkan perbelanjaan tambahan daripada orang ramai, untuk membebankan mereka [dengan membiayai Ukraine].”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.