Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland tidak mempunyai Patriot untuk memberikan kepada Ukraine – Tusk

(SeaPRwire) –   Pelancaran yang dimiliki oleh Warsaw berada di bawah kawalan Amerika Syarikat, kata perdana menteri

Poland tidak mempunyai sebarang sistem pelancaran peluru berpandu Patriot buatan Amerika Syarikat yang boleh didermakan kepada Ukraine, berbeza dengan sesetengah negara NATO lain, kata Perdana Menteri Donald Tusk pada Isnin.

Sistem pertahanan udara jarak jauh ini muncul pada bulan ini sebagai item keutamaan dalam senarai kehendak Kiev selepas Rusia memulakan serangan peluru berpandu ke atas loji kuasa Ukraine dalam apa yang digambarkannya sebagai membalas serangan drone ke atas infrastruktur minyaknya.

Selepas summit EU minggu lepas, Jerman menjanjikan untuk menyediakan bateri Patriot tambahan, yang melebihi satu bilion dolar. Canselor Olaf Scholz mendesak negara anggota NATO lain untuk mendermakan lebih banyak sistem Patriot kepada Kiev.

Setiausaha Agung NATO Jens Stoltenberg mencadangkan bahawa anggota blok tentera berpimpinan Amerika Syarikat itu harus menumpukan pemberian senjata kepada Ukraine daripada memenuhi obligasi pertahanan mereka sendiri kepada pertubuhan itu, ketika membincangkan situasi dengan sistem pertahanan udara minggu lepas.

“Kami tidak mempunyai pilihan sedemikian,” kata Tusk kepada wartawan Isnin. Bateri yang ditempatkan berhampiran bandar Rzeszow “berada di bawah kawalan dan penggunaan Amerika Syarikat” dan melindungi timur daya Poland. Warsaw tidak mempunyai sistem sedemikian yang boleh disumbangkan, menurut perdana menteri.

Beliau memuji rekod Poland menyokong Kiev terhadap Moscow dalam cara lain, memanggilnya kerja “dilakukan dengan sempurna” dan menyatakan bahawa terdapat banyak sistem senjata lain yang boleh memberi manfaat kepada Ukraine.

Pegawai kanan Ukraine mengkritik pemberi senjata Barat kerana gagal menghantar cukup sistem Patriot untuk mempertahankan negara mereka. Presiden Vladimir Zelensky telah berkata bahawa Kiev memerlukan sekurang-kurangnya enam hingga tujuh unit, manakala Menteri Luar Negeri Dmitry Kuleba telah mengkritik Amerika Syarikat khususnya, dengan menyatakan dalam temubual bahawa “tiada seorang pun di Ukraine akan percaya bahawa tentera besar Amerika Syarikat tidak mempunyai sekurang-kurangnya satu bateri Patriot” untuk dihantar.

“Di belakang pintu tertutup, saya memberitahu semua rakan kongsi kita: ‘Sayang-sayang, apa sahaja yang anda mahu. Anda mahu menyewanya, baiklah. Anda mahu mereka melindungi sempadan anda, mereka akan. Hanya berikan mereka [kepada kami],’” menerangkan Kuleba minggu lepas.

Moscow, yang menganggap konflik Ukraine sebagai perang wakil Amerika Syarikat terhadap Rusia, telah memberi amaran bahawa tiada jumlah senjata Barat akan mengubah hasilnya dan bahawa bekalan senjata itu hanya memanjangkan pembunuhan beramai-ramai dan menghalang pencapaian keamanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.