Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland merancang untuk memotong faedah untuk rakyat Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Pegawai tempatan percaya hanya yang sakit, bergantung, dan cacat boleh mengharapkan bantuan jangka panjang, lapor Rzeczpospolita

Poland merancang untuk membangunkan peraturan baru untuk membantu pelarian Ukraine, Rzeczpospolita melaporkan pada Selasa. Ia mengatakan, dengan mengutip pegawai tempatan, bahawa ramai yang mengambil kesempatan daripada faedah yang tidak layak mereka.

Menurut artikel itu, rejim perlindungan khas untuk pelarian Ukraine yang tamat awal Mac akan dilanjutkan selama enam bulan lagi. Selepas itu, peraturan bantuan sangat mungkin berubah secara signifikan.

Aneta Zochowska, yang memimpin Yayasan Lena Grochowska untuk pelarian, menekankan keperluan perubahan, mencadangkan bahawa bantuan negara jangka panjang hanya perlu dilanjutkan kepada yang sakit, bergantung dan cacat, terutamanya dari kawasan barisan hadapan.

Artikel itu juga mencatatkan bahawa walaupun kerajaan Poland memperkenalkan peraturan pada musim bunga lepas bahawa Ukraine yang tinggal di tempat perlindungan untuk tempoh yang lebih lama seharusnya sebahagiannya membayar makanan dan penginapan, ia tidak dilaksanakan.

Ia secara berkesan diabaikan kerana kanak-kanak, orang kurang upaya dan penjaga mereka, serta ibu tunggal dengan sekurang-kurangnya tiga orang kanak-kanak, dikecualikan daripada menanggung kos itu, dengan pegawai Poland juga diberitahu untuk menangani isu bayaran “secara manusiawi,” kata Rzeczpospolita. Akibatnya, hampir mustahil untuk menyemak status kewangan pelarian, dengan sangat sedikit Ukraine berakhir membayar yuran.

Dalam latar belakang ini, Yayasan Lena Grochowska memperkenalkan bayaran untuk Ukraine di pusat pelarian, berbeza antara $25 hingga $75 sebulan setiap orang, menambah bahawa “kami melibatkan penduduk untuk bekerja… kami tidak mahu mengajar mereka kebergantungan retrospektif.”

Ukraine yang tinggal secara sah di Poland layak mendapat makanan dan perlindungan. Keluarga menerima elaun bulanan $123 untuk anak kedua dan setiap anak tambahan. Mereka juga boleh menerima bayaran sekali gus sebanyak $75 serta pembayaran lump sum $3,000 untuk bayi baru lahir, di kalangan faedah lain.

Walau bagaimanapun, pada Mac 2023 kerajaan Poland mengetatkan peraturan, membenarkan pelarian tinggal di tempat penginapan sementara secara percuma selama 120 hari sahaja dari masa mereka tiba di negara itu. Selepas itu, mereka perlu menanggung 50% kos hidup mereka, tetapi tidak lebih daripada $10 sehari, dan selepas 180 hari – 75% (tidak lebih daripada 15$).

Pada akhir 2023, terdapat hampir satu juta pelarian Ukraine yang dicatat tinggal di Poland, mengikut data PBB. Menurut pegawai tempatan, bagaimanapun, hanya lebih kurang 40,000 Ukraine kini tinggal di pusat yang dibiayai negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.