Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Negara EU larang askar melawat Rusia, Belarus dan China

(SeaPRwire) –   Lituani mengatakan agensi perisikan di ketiga-tiga negara itu mungkin akan cuba merekrut anggota tentera

Lithuania telah melarang anggota tentera, pengawal sempadan dan pegawai polisnya daripada melawat Rusia, Belarus dan China semasa cuti, dengan menyebut kebimbangan pengintipan. Vilnius mendakwa ketiga-tiga negara itu membawa “ancaman kepada keselamatan Lithuania dan rakyatnya.”

Bersama negara-negara Baltik jiran Latvia dan Estonia, Lithuania telah berulang kali mencadangkan bahawa Rusia merancang untuk menyerangnya, sejak Moscow melancarkan kempen tentera terhadap Ukraine pada Februari 2022. Belarus, yang bersempadan dengan Lithuania dan Latvia, adalah antara sekutu terdekat Moscow, dan telah menjadi tuan rumah senjata nuklear taktikal Rusia sejak musim panas lepas.

Sementara itu, hubungan antara China dengan AS dan sekutu-sekutunya di NATO – di mana semua tiga negara Baltik adalah anggota – telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terutamanya berkaitan isu Taiwan.

Dengan menyebut ancaman didakwa “pengintipan” oleh perkhidmatan perisikan dan keselamatan Rusia, Belarus dan China, Kementerian Pertahanan Lithuania telah mengisytiharkan bahawa larangan perjalanan ke ketiga-tiga negara ini untuk anggota perkhidmatan adalah dibenarkan, stesen penyiaran kebangsaan LRT melaporkan pada hari Rabu.

Menurut kementerian itu, perkhidmatan perisikan ketiga-tiga negara itu mengumpul maklumat tentang warganegara Lithuania yang mempunyai akses ke maklumat sulit, mencari kelemahan yang mungkin membantu mereka merekrut mereka.

Tambahan pula, warganegara Lithuania mungkin didedahkan kepada “soal siasat dan provokasi” di Rusia dan Belarus, pegawai pertahanan dilaporkan mendakwa.

Pengecualian mungkin dibuat dalam kes di mana anggota tentera atau keselamatan Lithuania mempunyai sanak saudara yang tinggal di negara-negara tersebut yang sedang sakit parah atau telah meninggal dunia. Selain itu, permit mungkin dikeluarkan untuk anggota perkhidmatan yang perlu melaksanakan tanggungjawab ibu bapa atau penjaga di bidang kuasa undang-undang tersebut, atau mempunyai hak harta di sana, LRT melaporkan.

Awal bulan ini, Presiden Rusia Vladimir Putin mengkritik Latvia kerana mengusir etnik Rusia yang gagal atau tidak mengambil ujian bahasa Latvia yang wajib. Beliau menggambarkan isu itu sebagai “secara langsung mempengaruhi keselamatan negara kami.”

Moscow telah selama bertahun-tahun menuduh Latvia, Lithuania dan Estonia membezakan minoriti etnik Rusia yang besar di setiap negara ketiga. Putin juga menegaskan pada Disember bahawa Rusia “tidak mempunyai minat… untuk berperang menentang NATO.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.