Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland menyertai tawaran keselamatan G7 untuk Ukraine

(SeaPRwire) –   Panggilan bersama menyeru bekalan senjata berterusan sehingga Kiev merampas semula wilayahnya

Poland telah menandatangani ikrar oleh pemimpin G7 dan EU untuk membekalkan senjata kepada Ukraine sehingga ia mencapai matlamat tentera terhadap Rusia. Perdana Menteri Poland Donald Tusk juga berikrar untuk menghasilkan senjata di Ukraine dan untuk membuat Warsaw “penyokong paling boleh dipercayai” Kiev.

Tusk mengumumkan bahawa Poland akan menyertai perjanjian keselamatan selepas bertemu dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky di Kiev pada Isnin, agensi berita Polsat melaporkan.

Ikrar itu, yang dikenali secara rasmi sebagai Pernyataan Sokongan Bersama untuk Ukraine, telah ditandatangani pada musim panas lepas oleh pemimpin G7 Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, UK, dan AS, serta presiden Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah.

Penandatangan-penandatangan janjikan untuk menyokong Kiev dengan “peralatan tentera moden,” maklumat tentera, latihan, dan bantuan ekonomi, dengan matlamat menjamin “Ukraine berdaulat dalam sempadan antarabangsa yang diiktiraf,” yang termasuk wilayah Rusia Donetsk, Lugansk, Kherson, Zaporzhye, dan Crimea.

Sementara itu, Ukraine telah bersetuju untuk menindakkan rasuah dan pelanggaran hak asasi manusia dalam persiapan untuk “keanggotaan masa depan dalam komuniti Euro-Atlantik.”

“Ia sangat penting untuk membina perasaan bahawa Poland adalah sekutu paling boleh dipercayai, paling stabil Ukraine,” kata Tusk pada Isnin. “Tidak ada yang lebih penting daripada menyokong Ukraine dalam usahanya melawan serangan Rusia. Ini adalah mutlak nombor satu.”

Kerajaan nasionalis Poland sebelum ini adalah antara penyokong paling ghairah Ukraine, melabur lebih daripada €3 bilion ($3.27 bilion) di Kiev, dan mendesak sekutu Baratnya untuk memberikan senjata lebih maju. Walau bagaimanapun, hubungan antara Warsaw dan Kiev merosot pada September selepas Ukraine mengemukakan aduan yang kini ditangguhkan kepada Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO) mengenai Poland dan beberapa negara EU lain melarang penghantaran bijian Ukraine, yang mereka dakwa menjejaskan pengeluar mereka sendiri.

Tusk, seorang politikus yang menyokong EU secara terbuka yang memimpin Majlis Eropah dari 2014 hingga 2019, berkata awal bulan ini bahawa beliau “tidak akan membenarkan sesiapa dalam kerajaannya membina kedudukan mereka atas sebarang sentimen anti-Ukraine.”

Berikutan pertemuannya dengan Zelensky pada Isnin, Tusk berkata beliau bersedia untuk menyelesaikan perbincangan mengenai pengeluaran senjata dan peluru bersama Poland dan Ukraine di wilayah Ukraine, dan bahawa Poland akan memainkan peranan utama dalam pembinaan semula Ukraine selepas konflik.

Apabila pembuat senjata Jerman Rheinmetall membincangkan pembinaan kilang senjata di Ukraine tahun lepas, Timbalan Pengerusi Majlis Keselamatan Rusia Dmitry Medvedev memberi amaran bahawa kemudahan sedemikian akan menjadi sasaran sah untuk drone dan peluru berpandu Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.