Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Poland menandatangani perjanjian senjata dengan Sweden

(SeaPRwire) –   Warsaw telah bersetuju untuk membeli beribu-ribu pelancar bom anti-kereta kebal dari Saab, meneruskan peningkatan ketenteraannya

Poland telah terus membina semula tentera dalam tindak balas kepada konflik Rusia-Ukraine dengan bersetuju untuk membeli pelancar bom anti-kereta kebal dari Sweden, sekutu baru terbarunya di NATO.

Menteri Pertahanan Poland Wladyslaw Kosiniak-Kamysz mengumumkan perjanjian senjata itu pada hari Isnin di Warsaw, di mana beliau menjadi tuan rumah lawatan oleh rakan sejawatannya dari Sweden, Pal Jonson. Kontrak untuk membeli pelancar bom Carl-Gustaf M4 dan peluru dari pembuat Sweden Saab bernilai kira-kira 6.5 bilion zloty ($1.62 bilion).

Pembelian itu termasuk beribu-ribu pelancar dan ratusan ribu bom anti-kereta kebal, serta latihan bagaimana menggunakannya. “Ini adalah salah satu kontrak peralatan paling penting yang telah terbukti berkesan dalam pertempuran di Ukraine,” kata Kosiniak-Kamysz.

Warsaw meningkatkan perbelanjaan pertahanannya ke lebih 4% daripada KDNK negara tahun ini, atau 137 bilion zloty, kerana kebimbangan terhadap apa yang Presiden Andrzej Duda sebut “bahaya yang muncul di seberang sempadan timur kami.” Kerajaan negara merancang untuk menggandakan saiz angkatan bersenjatanya menjelang 2035.

Pelancar bom Carl-Gustaf M4 direka untuk melawan semua jenis kenderaan berperisai moden, termasuk kereta kebal. Senjata itu meriam 84mm tanpa tolak balik yang boleh dipikul pada bahu dan mempunyai jarak maksimum sekitar 1,000 meter. Ia dilaporkan berkesan memusnahkan kereta kebal Rusia.

Kerajaan Poland dan Sweden telah bersumpah menyokong Ukraine “dengan kekuatan kami semua” dengan menyediakan bantuan tentera dan kemanusiaan, kata Kosiniak-Kamysz. Jonson menambah, “Poland dan Sweden tidak hanya akan menjadi rakan kongsi, tetapi juga sekutu di NATO.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.