Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Perancis telah mengabadikan pengguguran kandungan dalam konstitusinya

(SeaPRwire) –   Ahli Parlimen di Paris telah mengundi dengan besar untuk meratifikasi hak untuk menghentikan kehamilan

Perancis telah menangani penarikan balik hak abortus di AS dengan menjadi negara pertama di dunia untuk menjamin perlembagaan bahawa wanita mereka boleh menghentikan kehamilan mereka.

Ahli parlimen mengundi dalam sidang bersama kedua-dua dewan perundangan pada Isnin untuk meluluskan pindaan perlembagaan dengan margin 780-72. Persetujuan hampir sebulat suara itu mengikuti janji Presiden Emmanuel Macron tahun lalu untuk membuat hak abortus di Perancis “tidak boleh dibalikkan,” melindungi terhadap jenis langkah yang ketat yang telah dikenakan di beberapa negeri AS.

Ahli parlimen Perancis memberikan tepukan gemuruh selepas kelulusan pindaan diumumkan. Macron berkata pemindaan perlembagaan akan ditulis pada 8 Mac untuk menandakan Hari Wanita Antarabangsa semasa upacara di Paris. Pindaan kepada Artikel 34 akan mengabadikan “kebebasan wanita yang dijamin untuk mendapatkan akses kepada abortus.”

“Marilah kita sambut bersama-sama kemasukan kebebasan baru yang dijamin dalam Perlembagaan oleh upacara penyegelan pertama dalam sejarah kita yang terbuka kepada orang ramai,” kata Macron dalam pos di X (dahulunya Twitter). Beliau menamakan undian Isnin sebagai perkara “kebanggaan Perancis” dan “mesej universal.”

Hak untuk abortus secara sah diiktiraf di AS sebagai dilindungi perlembagaan selama 50 tahun di bawah keputusan Roe v. Wade yang menjadi landasan. Walau bagaimanapun, Mahkamah Agung AS membatalkan keputusan itu pada Jun 2022, membolehkan perundangan di negeri perseorangan mengenakan had ke atas penghentian kehamilan. Lebih 20 negeri AS telah melarang abortus atau mengehadkan akses kepada prosedur itu.

Abortus telah sah di Perancis sejak 1974, membenarkan penamatan kehamilan dalam 14 minggu konsepsi. Kaji selidik menunjukkan 80% dewasa Perancis menyokong pindaan perlembagaan.

Sebelum undian Isnin, Perdana Menteri Gabriel Attal mendesak ahli parlimen untuk meluluskan pindaan. “Kami berhutang budi moral kepada wanita,” katanya, menambah bahawa kelulusan undang-undang akan menjadi “kemenangan hak wanita.” Beliau melaungkan undian dalam pos media sosial, berkata, “Hari ini, Perancis menghantar mesej bersejarah ke seluruh dunia: Badan wanita milik mereka, dan tiada siapa yang berhak mengendalikannya bagi pihak mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.