Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Pfizergate: Perjanjian vaksin Covid Ursula von der Leyen yang meragukan membuktikan beliau boleh lari dari sebarang perkara

(SeaPRwire) –   Kontrak dan perbelanjaan berlebihan meninggalkan ‘ratu’ yang tidak dipilih EU tidak terusik dan bersemangat untuk penggal baharu

Lupakan semua sandiwara ‘pilihan raya’ ini dan sekadar melekatkan mahkota ke kepalanya, sudah.

Ursula von der Leyen, Presiden Suruhanjaya Eropah yang tidak dipilih, akan mendapat peluang untuk memperbaharui jawatan pada Jun. Beliau perlu dicadangkan semula oleh kebanyakan pemimpin negara ahli EU dan kemudian disahkan semula oleh ahli-ahli Parlimen Eropah yang baru dipilih. Mereka mesti gila untuk menggulingkan ibarat kewujudan sebenar nilai-nilai EU, seperti ketelusan dan pandangan ke hadapan (atau lebih tepat lagi, ketiadaannya).

Satu kisah khusus tentang Ratu Ursula terlintas di fikiran yang sempurna menggambarkan hujah tersebut.

Semasa Covid, Kesatuan Eropah melancarkan sistem kod QR blok-luas sebagai bukti vaksinasi untuk perjalanan, rekreasi, dan dalam beberapa kes syarat pekerjaan – bahkan ketika laporan mula menimbulkan keraguan tentang sejauh mana vaksin itu benar-benar boleh dipercayai apabila datang kepada menghentikan jangkitan, penularan, dan kematian. Ia seperti terdapat minat di Brussels untuk bergerak cepat dalam mendapatkan suntikan ke lengan secepat mungkin, dan menetapkan sistem identiti digital berkaitan status suntikan sebelum muzik seram berhenti atau orang hanya mengabaikannya. Ahli-ahli Parlimen Eropah yang meragui telah meminta untuk mengetahui jenis perjanjian yang sebenarnya ditandatangani oleh pihak kepimpinan blok dengan pembuat suntikan ini. Kita bercakap tentang 11 kontrak, 4.6 bilion vaksin, dan €71 bilion wang awam dipindahkan ke Big Pharma.

Sehingga kini, tidak kedua-dua warganegara yang membayar untuk semuanya, mahupun wakil-wakil yang dipilih mereka dapat mendapat ketelusan penuh tentang perjanjian-perjanjian tersebut. Menurut kajian yang diterbitkan tahun lalu oleh NGO Perancis Global Health Advocates, dan badan kesihatan UK StopAids, Suruhanjaya Eropah “bersetuju dengan keperluan kerahsiaan meluas dengan syarikat-syarikat farmaseutikal yang mungkin tidak sepenuhnya konsisten dengan undang-undang EU,” dan daripada kontrak yang dianalisis dengan AstraZeneca, Pfizer, dan Moderna, “kontrak Pfizer adalah yang paling ketara terhapus.” Secara khusus, mereka menyatakan bahawa Suruhanjaya Eropah “menghapuskan maklumat paling banyak tentang keselamatan produk dan pampasan dalam kontrak Pfizer dan Moderna,” dengan kesimpulan bahawa “ia kelihatan sebahagian besar risiko ditanggung oleh EU dalam usaha putus asa untuk mendapatkan akses ke vaksin-vaksin ini.”

Laporan itu juga menarik perhatian kepada ketidakminatan sebahagian daripada CEO Big Pharma apabila berkaitan pertanggungjawaban kepada pelanggan mereka – pelanggan akhir mereka yang menerima dan akhirnya membayar suntikan: rakyat EU purata. “Kami memberikan Pfizer, AstraZeneca, dan Moderna peluang untuk bertindak balas terhadap dakwaan… tetapi kami tidak menerima sebarang respon,” kata NGO-NGO tersebut .

Ternyata bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla juga merupakan orang yang sama yang bertukar-tukar mesej teks peribadi dengan von der Leyen sebulan sebelum kontrak Pfizer dinegosiasikan. Bagaimana kita tahu itu? Kerana beliau dalam temu bual New York Times pada bulan April 2021. Manakala beliau sibuk melakukan itu, soalan mengenai bagaimana kontrak pertahanan Jerman dianugerahkan. Politico melaporkannya pada tahun 2019, dengan merujuk penggunaan konsultan yang meningkat semasa tempoh beliau berada dalam jawatan, dan beliau akhirnya kepada “kesilapan” telah dibuat. Atau ia tidak akan menjadi yang terakhir, rupanya.

Pada tahun 2020, von der Leyen memberitahu New York Times bahawa beliau bergerak ke depan dan ke belakang dengan ketua Pfizer melalui mesej teks selama sebulan pada puncak wabak, dengan hasilnya ialah “pesanan 1.9 bilion dos dari Pfizer” (untuk tepat, pesanan 900 juta dengan pilihan 900 juta lagi yang belum dilaksanakan) sehingga 2023, menurut akhbar itu, dengan jumlah keseluruhan 4.6 bilion dos yang dipesan daripada semua pembuat ubat.

Baguslah bahawa kontrak bernilai €71 bilion euro (dalam kes Covid) tidak berasaskan secara besar-besaran kepada keinginan dan perasaan birokrat tidak dipilih dan bebas dan melibatkan ketelusan dan perbincangan terbuka tentang sebarang terma dalam usaha untuk mengelakkan sebarang masalah potensi masa depan, betul? Oops, terlambat. Pada Disember 2023, “perjuangan panjang” von der Leyen telah tergagal, membuang dos di seluruh benua, dengan kira-kira €4 bilion vaksin Covid berakhir di merata-rata Eropah, menurut Politico.

Lebih baru-baru ini, negara-negara ahli EU telah dibiarkan untuk melakukan tarian litigasi dengan Pfizer sendiri, kerana syarikat itu atas kegagalan membayar untuk dos yang tidak mereka perlukan atau mahukan lagi sekarang bahawa mereka tidak boleh memaksa suntikan kepada sesiapa atau menakut-nakutkan orang untuk mengambilnya. Kontrak asal EU-Pfizer dipinda tahun lalu untuk mengurangkan jumlah dos asal yang dibeli, tetapi Brussels memberitahu negara-negara ahli bahawa mereka masih bertanggungjawab untuk membayar fi pembatalan untuk setiap dos yang tidak mahu lagi. Dan bukannya menyuntikkan vaksin ke lengan menjelang 2023 untuk mencairkan stok, EU akan terpaksa cuba menggerakkan minat terus di kalangan rakyatnya.

Bukan bahawa sesiapa yang mempunyai sebarang idea tentang kontrak asalnya. Mungkin mesej teks von der Leyen boleh memberikan petunjuk. Tetapi mereka telah hilang secara ajaib, dan beliau tidak kelihatan terlalu berminat untuk membuat usaha untuk memulihkannya secara forensik. New York Times untuk mendapatkan pegangan mereka, dan Pejabat Peguam Awam Eropah baru-baru ini mengambil alih daripada pihak berkuasa Belgium dalam menyiasat dakwaan jenayah tentang “gangguan fungsi awam, pemusnahan SMS, rasuah dan konflik kepentingan.”

Ahli-ahli parlimen Eropah dalam jawatankuasa Covid-19 blok itu menyatakan minat mereka dalam mempunyai von der Leyen menjawab kepada jawatankuasa mereka mengenai perbincangan kontrak ini secara peribadi, tetapi beliau tidak berkongsi minat itu. Begitu juga dengan Bourla – yang membawa jawatankuasa itu meminta bahawa akses keistimewaannya ke parlimen EU dicabut. Bukan bahawa dia memerlukannya juga apabila dia mempunyai talian terus Ratu Ursula.

Ia penting bagi demokrasi Eropah untuk menjadi “selamat dan selamat,” kata von der Leyen pada bulan Februari mengumumkan keinginan untuk kekal di atas takhtanya selepas pilihan raya parlimen EU Jun, di mana beliau untuk bertanding di negara asalnya walaupun disarankan untuk berbuat demikian untuk sebab-sebab kewibawaan demokratik yang kecil. “Selamat dan selamat” daripada apa sebenarnya? Rusia, tentu saja. Ia sebenarnya agak mengejutkan bahawa beliau belum menyalahkan Moscow menghapuskan mesej teks beliau dengan Bourla juga.

Von der Leyen telah membuktikan dirinya sebagai tangki yang tidak dapat dihentikan apabila datang kepada menginjak formaliti yang meringkuk, lalu menggilap Pfizergate seperti halangan kelajuan kecil.

Hanya bulan lalu, beliau didekati secara bertulis oleh Ketua Diplomat EU Josep Borrell, Komisioner Pasaran Dalaman Thierry Breton, dan sebahagian daripada rakan sejawat mereka mengenai pemilihan komisen untuk wakil SME kecil dan sederhana EU, yang kebetulan merupakan rakan senegara Jerman dari parti CDU beliau sendiri di rumah, sementara juga mendapat markah terendah di kalangan calon untuk jawatan itu. Ahli parlimen EU juga ketiadaan ketelusan dalam memilih seseorang untuk jawatan bernilai €17,000 sebulan.

Ursula von der Leyen berbual baik tentang ketelusan, walaupun menunjukkan cengkaman peribadi yang rapuh terhadap konsep itu. Agak seperti seluruh EU melakukannya secara kerap. Mengisytiharkan nilai-nilai demokratik sambil mempersendakannya adalah apa yang membuat Ratu ini pantulan sempurna Kerajaannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.