Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani UK bawa traktor masuk ke pusat London (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Konvoi lambat bergerak lebih 150 kenderaan tiba untuk membantah import pertanian murah

Lebih 150 traktor tiba di Parlimen Britain pada petang Isnin dalam protes berisik terhadap peraturan dan perjanjian perdagangan selepas Brexit yang mereka katakan dijangka membahayakan mata pencarian dan mengancam keselamatan makanan.

Kenderaan pertanian yang membawa bendera UK bergerak ke London dan melalui Westminster, membawa tanda-tanda dengan slogan seperti ‘Selamatkan pertanian British’ dan ‘Tiada pertanian, tiada makanan, tiada masa depan’. Demonstrasi traktor menjadi yang terbesar di kalangan protes terkini yang dilancarkan oleh petani di seluruh negara.

Menurut kumpulan kempen Selamatkan Pertanian British dan Keadilan untuk Petani Kent yang menganjurkan perarakan, import makanan murah dan dasar-dasar yang kurang menyokong sedang meletakkan keselamatan makanan negara dalam risiko besar.

Pengampu mengutuk rancangan pertanian kerajaan UK serta skema pembayaran Pengurusan Tanah Alam Sekitar pertanian, dengan berkata bersama dengan perjanjian perdagangan yang lemah, “tiada” kawalan import dan pelabelan yang mengelirukan, semuanya secara tidak terelakkan mengancam perniagaan pertanian di negara ini.

Penganjur menunjuk kepada perjanjian perdagangan yang dicapai dengan New Zealand dan Australia selepas UK secara rasmi meninggalkan Kesatuan Eropah, serta perjanjian CPTPP dengan 11 negara termasuk Kanada, Jepun dan Mexico. Ini merupakan tamparan besar kepada sektor pertanian British, yang pernah berada pada tahap sama dengan petani Eropah. Penampan menekankan bahawa rakan sejawat mereka di EU masih menerima subsidi kerajaan, dan boleh mengeksport barangan mereka merentasi Selat.

Selain itu, petani yang membantah menekankan kekurangan kawalan import yang sesuai, yang membenarkan makanan piawai rendah memasuki negara, dengan berkata beberapa produk dilabel dengan bendera Kesatuan walaupun tidak dibesarkan atau dibela di UK.

“Kita memerlukan perubahan dasar yang radikal dan keluar segera dari perjanjian perdagangan mengerikan ini, yang akan memusnahkan makanan British,” kata Liz Webster, pengasas Selamatkan Pertanian British kepada BBC, dengan menambah bahawa kaji selidik menunjukkan awam menyokong pertanian British dan bersedia mengekalkan “piawai makanan tinggi dan menyokong pengeluar tempatan.”

Kongsi cerita ini dengan kawan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.