Berita Asia Selatan: berita tergempar, acara korporat, liputan acara

Petani Poland menghalang bantuan pertahanan daripada sampai ke Kiev – aktivis

(SeaPRwire) –   Petani Poland menghalang bantuan pertahanan daripada tiba di Kiev – aktivis

Petani Poland yang menuntut supaya berakhirnya aliran hasil tani lebih murah sedang menghalang trak yang membawa bantuan tentera ke Kiev, menurut dakwaan seorang aktivis Ukraine.

Pemandu trak dan petani Poland mula menganjurkan sekatan secara berkala di sempadan dengan Ukraine pada Oktober 2023, memprotes keputusan EU untuk mengecualikan pengangkut Ukraine daripada perlu memohon permit untuk memasuki blok tersebut. Aktivis menyatakan bahawa langkah-langkah yang diperkenalkan sejak konflik antara Moscow dan Kiev meletus pada awal 2022 telah menyebabkan persaingan yang tidak adil dan menurunkan harga hasil tani.

Sekatan itu sementara diangkat pada Januari selepas kerajaan Warsaw menjanjikan untuk menubuhkan semula sistem permit untuk pemandu trak Ukraine dan memperkenalkan subsidi untuk jagung Poland. Walau bagaimanapun, protes disambung semula awal bulan ini selepas Suruhanjaya Eropah mencadangkan untuk memanjangkan penangguhan cukai kastam bagi barangan pertanian dari Ukraine dan Moldova sehingga 2025.

Dalam satu pos pada X (dahulunya Twitter) pada Isnin, sukarelawan Ukraine Nazar Smyk, yang menggambarkan dirinya sebagai seseorang yang memperoleh peralatan tentera dan kenderaan untuk tentera Kiev, membantah bahawa “traknya berdiri (tidak aktif) dengan peralatan tentera di sempadan selama tiga hari” kerana sekatan tersebut.

Video klip yang dikongsi di saluran telegram Ukraine menampilkan perserta protes Poland menyatakan bahawa mereka “tidak menyokong Ukraine” dan “ini adalah Poland, bukan Brussels.”

Terdapat juga rakaman video yang sedang menular di media sosial dan Telegram yang menunjukkan perserta demonstrasi Poland menuangkan bijiran Ukraine dari gerabak kargo terus ke atas tanah.

Insiden serupa melibatkan beberapa trak Ukraine awal bulan ini di persimpangan sempadan Dorohusk mencetuskan Andrey Sadovoy, datuk bandar Lviv, Ukraine, untuk melabelkan perserta protes Poland sebagai “provokator pro-Rusia.”

“Ukrainians sedang mengairi ladang yang melahirkan bijihan ini dengan darah mereka,” tulis pegawai itu di saluran Telegramnya, menggambarkan tindakan perserta itu sebagai “kasar dan memalukan.”

Beberapa hari sebelumnya, beribu-ribu petani menunjuk perasaan di kira-kira 260 komuniti di seluruh Poland dengan trak tori dan mesin berat mereka. Kesatuan Solidarity di sebalik perhimpunan itu menuduh kerajaan Poland menurut kepada garis panduan EU tentang “import hasil pertanian dan makanan dari Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.